Vitamine D is een onderschat stofje. Deze krachtpatser is erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Deze vitamine heeft namelijk een sterke antibacteriële en antivirale werking en vernietigt ongewenste indringers in onze cellen. Als ons afweersysteem (lange tijd) niet optimaal functioneert kan dat serieuze ziektes tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt deze ‘weerstandbooster’ er voor dat ons lijf kalk en fosfor goed kan opnemen en we dus verzekerd zijn van sterke tanden en botten. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat vitamine D depressie tegengaat. Maar hoe zit dat nu? En waar komt deze vitamine eigenlijk vandaan?

Zonneschijn

Ons lichaam kan vitamine D aanmaken vanuit zonlicht als de zon fel genoeg schijnt. Pas boven zonnekracht 3 wordt er vitamine D in de huid aangemaakt, mits je geen zonnebrandfactor gebruikt. In Nederland is de zonnekracht hoog genoeg in de maanden mei t/m augustus. Er wordt gezegd dat wanneer je eigen schaduw korter is dan jijzelf, je vitamine D aanmaakt. Helaas maken veel mensen (ook in zomer) te weinig vitamine D aan. Dat komt omdat zonnebrandproducten de opname tegenhouden, mensen te weinig buiten zijn of de huid voor het grootste deel bedekken. Mensen met een gekleurde of donkere huid maken minder snel vitamine D aan omdat de vitamine D-synthese in een donkere huid langzamer gaat.

Voeding

Vitamine D vind je o.a. in vlees, volle melkproducten en eieren. Hou er rekening mee dat vlees en melkproducten van dieren die in de wei hebben gestaan en dus gras eten (i.p.v. mais, slachtafval, soja en bietenpulp) veel meer vitamine D bevatten. Vette vis (o.a. haring, zalm, paling en makreel), zeegroenten, zoetwateralgen en shiitake paddenstoelen zijn de rijkste vitamine-D bronnen. Maar dan nog is het onmogelijk om de dagelijkse hoeveelheid uit je eten te halen. Je lijf kan namelijk maar 50% van dit stofje opnemen uit voeding.

Aanbevolen hoeveelheid

Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D3 te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.

Advies

Gebruik elke dag, het gehele jaar door, een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE).  Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten.

Lipsomale Vitamine D3/K2

De supplementen van Vivonline zijn lipsomaal, dit betekent dat ze wel 20x beter worden opgenomen dan reguliere supplementen.
Vele vitamines en mineralen in supplementen in de gebruikelijke vorm worden zeer slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat deze tijdens het transport in het lichaam al worden afgebroken voordat ze de bestemming hebben bereikt. Door van nature voorkomende lipiden te gebruiken zijn de vitamines beschermd gedurende de reis door de maag en het darmstelsel. Het liposomen bolletje wordt met de werkzame stof en al intact door de dunne darm in het bloed opgenomen.

Ook bevatten deze supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.

Klik hier om de lipsomale Vitamine D3/K2 te bestellen 

Test jezelf

Wil je weten wat je vitamine D-niveau is? Laat dan een bloedtest afnemen via de dokter. Over de gewenste referentiewaarde zijn de meningen ook verdeeld. De vitamine D-experts raden een waarde aan van minimaal 80 nmol/l. De huisarts is vaak al tevreden met 50 nmol/l. Maar dit is echt de ondergrens.

Is een overdosis mogelijk?

Voor een vitamine D overdosis moet je enorm je best doen en dit komt dus bijna niet voor. Slik nooit meer dan 50 mg in een keer. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je lijf. Lang in de zon zitten kan gelukkig niet voor een teveel aan vitamine D zorgen. Onze huid is een slim fabriekje en regelt de aanmaak van deze zonneschijnvitamine heel erg goed!

Klik hier voor mijn lipsomale Vitamine D3/K2 supplement. 

Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten