Fruit is gezond. Er wordt aangeraden om dagelijks 2 stuks fruit eten. Tegelijkertijd worden wij gewaarschuwd voor het fruitsuiker wat in fruit zit. We moeten niet te veel fruit eten, want dan krijg je te veel suiker binnen. We willen het liefst zo min mogelijk suiker binnenkrijgen, maar is dit soort suiker goed of slecht voor ons?

Soorten suiker

In fruit zitten fruitsuikers, ofwel glucose, fructose of een mengsel hiervan. Deze zitten van nature in fruit. Toegevoegde suikers zijn suikers die aan producten worden toegevoegd of die je zelf toegevoegd. Je lichaam maakt geen onderscheid in soort suiker.

Elk soort suiker wordt door ons lichaam op dezelfde manier opgenomen. Suiker wordt door ons lichaam omgezet in glucose wat wordt gebruikt voor energie. Fruitsuiker is dus niet gezonder dan ander soort suiker. Al het suiker bevat ook ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Je lichaam maakt hier geen onderscheid in.

Wel fruit eten

In fruit zit dus fruitsuiker, maar ook andere hele belangrijke voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Fruit is goed voor onze gezondheid, omdat het ons beschermt tegen hart- en vaatziekten. Daarbij is de kans op darm- of longkanker verkleint bij het eten van voldoende fruit. Het ene stuk fruit bevat meer suiker dan het ander.

Maar bij voldoende variatie hoef je hier niet streng op te letten. Eet dus wel 2 stuks fruit per dag. Fruit zit boordevol vezels en daardoor raak je sneller verzadigd. Fruit is dus gezonder dan producten waar suiker aan toegevoegd is. Snacks waar veel suiker aan is toegevoegd, bevatten weinig andere goede voedingsstoffen. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld snacks veel ongezonde vetten en geven deze ons een minder verzadigd gevoel dan fruit.

Onderzoeken naar fruitsuiker

Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van suiker op je leverfunctie. Daarbij werd aangetoond dat toegevoegd suiker een negatieve invloed heeft op je leverfunctie. Bij fruitsuiker werden geen negatieve effecten gevonden. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat toegevoegde suikers de kans op een hoge bloeddruk versterken. Fruitsuiker heeft daarentegen geen invloed op je bloeddruk. Het zou zelfs je bloeddruk kunnen verlagen.

Vruchtensappen

Let wel op bij het drinken van vruchtensappen. Een glas sap met veel fruit drink je zo weg, terwijl je over het kauwen van een stuk fruit langzamer doet. Het drinken van vruchtensappen kan er dus voor zorgen dat je in korte tijd veel suiker binnenkrijgt. Het langzamer kauwen op een stuk fruit zorgt ervoor dat je beter verzadigd wordt en het levert meer vezels.

Kortom, alle suikers worden op dezelfde manier opgenomen door je lichaam. Je lichaam maakt geen onderscheid in soort suiker. Het is wel belangrijk om fruit te blijven eten, omdat fruit andere hele goede voedingsstoffen bevat die wij binnen moeten krijgen. Ook raken wij meer door fruit verzadigd. Dit alles in tegenstelling tot producten waar suiker aan is toegevoegd. Eet niet te veel fruit en drink niet te veel vruchtensappen waar veel fruit aan toegevoegd is.

Wil je nog meer lezen over suiker? Lees dan dit artikel eens over voedingsmiddelen met verborgen suikers.

Tekst: Tisha den Otter

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten