Fruit is gezond. Er wordt aangeraden om dagelijks 2 stuks fruit eten. Tegelijkertijd worden wij gewaarschuwd voor het fruitsuiker wat in fruit zit. We moeten niet te veel fruit eten, want dan krijg je te veel suiker binnen. We willen het liefst zo min mogelijk suiker binnenkrijgen, maar is dit soort suiker goed of slecht voor ons?
Soorten suiker
In fruit zitten fruitsuikers, ofwel glucose, fructose of een mengsel hiervan. Deze zitten van nature in fruit. Toegevoegde suikers zijn suikers die aan producten worden toegevoegd of die je zelf toegevoegd. Je lichaam maakt geen onderscheid in soort suiker.
Elk soort suiker wordt door ons lichaam op dezelfde manier opgenomen. Suiker wordt door ons lichaam omgezet in glucose wat wordt gebruikt voor energie. Fruitsuiker is dus niet gezonder dan ander soort suiker. Al het suiker bevat ook ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Je lichaam maakt hier geen onderscheid in.
Wel fruit eten
In fruit zit dus fruitsuiker, maar ook andere hele belangrijke voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Fruit is goed voor onze gezondheid, omdat het ons beschermt tegen hart- en vaatziekten. Daarbij is de kans op darm- of longkanker verkleint bij het eten van voldoende fruit. Het ene stuk fruit bevat meer suiker dan het ander.
Maar bij voldoende variatie hoef je hier niet streng op te letten. Eet dus wel 2 stuks fruit per dag. Fruit zit boordevol vezels en daardoor raak je sneller verzadigd. Fruit is dus gezonder dan producten waar suiker aan toegevoegd is. Snacks waar veel suiker aan is toegevoegd, bevatten weinig andere goede voedingsstoffen. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld snacks veel ongezonde vetten en geven deze ons een minder verzadigd gevoel dan fruit.
Onderzoeken naar fruitsuiker
Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van suiker op je leverfunctie. Daarbij werd aangetoond dat toegevoegd suiker een negatieve invloed heeft op je leverfunctie. Bij fruitsuiker werden geen negatieve effecten gevonden. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat toegevoegde suikers de kans op een hoge bloeddruk versterken. Fruitsuiker heeft daarentegen geen invloed op je bloeddruk. Het zou zelfs je bloeddruk kunnen verlagen.
Vruchtensappen
Let wel op bij het drinken van vruchtensappen. Een glas sap met veel fruit drink je zo weg, terwijl je over het kauwen van een stuk fruit langzamer doet. Het drinken van vruchtensappen kan er dus voor zorgen dat je in korte tijd veel suiker binnenkrijgt. Het langzamer kauwen op een stuk fruit zorgt ervoor dat je beter verzadigd wordt en het levert meer vezels.
Kortom, alle suikers worden op dezelfde manier opgenomen door je lichaam. Je lichaam maakt geen onderscheid in soort suiker. Het is wel belangrijk om fruit te blijven eten, omdat fruit andere hele goede voedingsstoffen bevat die wij binnen moeten krijgen. Ook raken wij meer door fruit verzadigd. Dit alles in tegenstelling tot producten waar suiker aan is toegevoegd. Eet niet te veel fruit en drink niet te veel vruchtensappen waar veel fruit aan toegevoegd is.
Wil je nog meer lezen over suiker? Lees dan dit artikel eens over voedingsmiddelen met verborgen suikers.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
24 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –