Tijdens deze donkere winterse dagen kan het zijn dat je je vaker moe en futloos voelt. Zeker als je veel werkt en een druk bestaan hebt. Het valt dan echt niet altijd mee om, als je moe thuiskomt van je werk, een gezonde maaltijd te koken, laat staan daarna ook de boel nog op te ruimen.

Moeheid en een tekort aan rust en slaap kan je hongerhormonen uit balans halen. Dit heeft als gevolg dat je vaker een hongergevoel hebt en minder wilskracht om gezond te eten. Je bent eigenlijk de hele dag “opzoek” naar meer energie waardoor het heel lastig is om weerstand te bieden aan ongezonde verleidingen. En juist die houden de energie laag, zorgen ervoor dat je aankomt en dat je in je winterdip blijft. Dat moet je zien te voorkomen dus. Hoe je dat doet? Deze tien tips helpen je erbij!

1. Zorg dat je altijd makkelijke gezonde snacks bij je hebt

Wanneer je altijd lekkere gezonde snacks bij je hebt in je auto of je bureau, zal je minder snel in de verleiding komen om even langs de snackbar te gaan. Denk bijvoorbeeld aan noten, pitten, zelfgemaakte popcorn of geroosterde kikkererwten. Deze gezonde snacks helpen je om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor dat verlangen naar koekjes, snoep, chips en kroketten een stuk minder wordt. Dit in tegenstelling tot junkfood, dat meestal geen enkele voedingswaarde heeft en het hunkeren vaak juist verergert.

2. Kook twee of driemaal zoveel als je nodig hebt en varieer daarmee

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om van tevoren maaltijden klaar te maken, maar je kunt ook iedere keer dat je kookt twee of driemaal meer maken dan je nodig hebt. De volgende dagen kun je hier dan op variëren door er bijvoorbeeld tonijnsalade, bruine rijst, gegrilde kip of geroosterde groenten bij te nemen. Hoe meer je varieert, hoe aantrekkelijker deze optie wordt!

3. Maak extra porties (en vries ze in)

Diepvriesmaaltijden uit de winkel zijn wel handig, maar niet goedkoop en niet altijd gezond. Zelf diepvriesmaaltijden maken is echter ideaal! Iedere keer als je hebt gekookt en kliekjes overhoudt, verdeel deze dan in porties, doe ze in een voorraadbakje of diepvrieszak en vries ze in. Zo heb je verschillende kant en klare maaltijden om uit te kiezen als je eens écht geen zin of puf meer hebt om te koken of als het gewoon qua tijd niet kan. Lekker, gezond, handig en goedkoop, wat wil je nog meer?

4. Plan van tevoren wanneer je jezelf een keer mag laten gaan

Soms kun je enorm veel zin hebben in een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld chocola. Als deze behoefte niet bevredigd wordt, dan ga je er steeds meer naar verlangen, vooral als je moe bent. Hierdoor word je vatbaarder voor een eetbui. Het beste kun je er gewoon een keer aan toegeven, eet waar je behoefte aan hebt en geniet ervan, maar stop daarna dan ook. Bepaal duidelijk van tevoren wat je wilt eten, hoeveel en wanneer. De behoefte wordt zo bevredigd en daardoor wordt de verleiding kleiner om bijvoorbeeld een ijsje te gaan halen.

5. Maak je snacks voor de week van tevoren klaar

Het kan soms heel verleidelijk zijn, vooral als je moe bent, om op de bank neer te ploffen met een zak chips en die op te eten. Probeer dat te voorkomen door uiteraard geen chips te kopen (!) en je snacks voor de week aan het begin van de week voor te bereiden. Neem vijf kleine voorraadbakjes en vul ze met gezonde snacks, zoals bijvoorbeeld edamame, noten, zaden, pitten of gedroogd fruit. Zo kun je heerlijk snacken zonder er een dip van te krijgen. Zeker als je af wilt vallen is dit erg belangrijk.

6. Wissel maaltijden uit met vriendinnen

Je hebt vast wel wat vriendinnen die, net als jij, een druk leven willen combineren met een gezonde levensstijl. Spreek met elkaar af dat ieder van jullie een grote gezonde maaltijd kookt en die in porties verdeelt, dan kunnen jullie vervolgens met elkaar porties uitwisselen. Zo heeft ieder van jullie elke dag een goedkope en gezonde maaltijd om van te genieten!

7. Ga voor gezondere alternatieven

Wanneer je je moe voelt of op moeilijke momenten verlang je vaak meer naar (ongezond) voedsel. Leer jezelf aan dat je tijdens deze momenten kiest voor gezonde alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld Griekse yoghurt of een halve avocado eten in plaats van koek of chocola. Op die manier kun je toch genieten van de texturen en smaken waar je naar verlangde, en bovendien geven de eiwitten en vetten je langer een verzadigd gevoel en de energie die je nodig hebt.

8. Observeer je emoties

Vaak zijn er bepaalde gevoelens op de momenten waarop je moe bent en wilt gaan eten. Gevoelens of emoties die je liever niet wilt ervaren. Door te eten voel je je tijdelijk wat beter en dat is dan vaak een makkelijke en snelle keuze. Je doet er goed aan om een emotie dagboekje bij te houden en te noteren hoe je je voelt als je wilt gaan eten. Check op zulke momenten bij jezelf in en stel jezelf vragen: wat gebeurt er nu in mij, wat ervaar ik, wat voel ik? Omarm alles wat er is, zonder er op te reageren door te eten. Het is een uitdaging, maar je zal zien dat je steeds beter leert hoe je met deze emoties om kunt gaan.

9. Maak recepten die je lekker vindt

Maak een top tien van de lekkerste en gezondste recepten waar je het meest van houdt. De recepten die snel en makkelijk te bereiden zijn en waar je echt dol op bent. Als je weet dat er echt iets lekkers en gezonds op tafel komt, is het de moeite waard om er wat aandacht en energie in te steken!

10. Maak een groene smoothie

Heb je echt geen zin meer om te koken maar wil je toch gezond eten? Maak een heerlijke groene smoothie met verschillende soorten groenten, een stuk fruit, eventueel wat plantaardig hennep eiwitpoeder, noten of havermout en wat cacaopoeder. Zo krijg je toch gemakkelijk veel gezonde voedingsstoffen binnen die jou gezond en fit de winter door helpen!

 

Tekst: Jasper Alblas

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten