Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
21 augustus 2017
Avocado risotto
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
20 juni 2015
Lazy Sushi
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
15 februari 2017
FRIET
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
27 juni 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –