Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
30 september 2015
Glutenvrije maand
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
29 oktober 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –