Zoutarm koken met kruiden
Zomertijd! Heb jij er ook zo naar uitgekeken?
Eindelijk weer je bikini aan, ijsjes eten, en heerlijke zomerse avonden waarbij je lekker lang buiten kunt blijven zitten. Waar ter wereld dan ook, ieders vakantiedagindeling wordt voor een groot deel toch bepaald door eten en drinken!
Zomerse risico’s
Voedingsmiddelen en gerechten die je op je buitenlandse bestemming tegenkomt zijn vaak net weer even anders dan je gewend bent in Nederland. Dat is in eerste instantie natuurlijk alleen maar leuk, want dat draagt juist bij aan je vakantiegevoel. Anderzijds vraagt het je ook om een beetje op je hoede te blijven. Zo kun je bijvoorbeeld niet in elk land zonder risico een salade bestellen of ijsklontjes in je water vragen . Maar ook de bereiding of het gebruik van ingrediënten kan anders zijn dan je gewend bent of zelfs zeer ongezond zijn!
Te veel zout
Er wordt regelmatig vergeten dat producten en gerechten vaak grote hoeveelheden zout bevatten. Per jaar eten we gemiddeld maar liefst 1 kg zout te veel! En dat terwijl teveel zout je bloeddruk verhoogt en kan leiden tot onherstelbare schade aan je nieren. Dus wanneer jij niet alleen jezelf maar ook zeker je nieren een gezonde zomer gunt, is het van groot belang om op je zoutinname te letten.
Hoe minder je met zout?
Minder zout eten moeilijk? Nee hoor! Met een paar simpele tips boek je al resultaat.
Door zelf te koken kun je niet alleen gebruik maken van verse en pure producten, maar houd je ook zelf in de hand hoeveel zout er precies in je maaltijd terecht komt. Ook bestaat er een groot misverstand dat zout en peper de enige smaakmakers in de keuken zijn. Maar er is zoveel meer! We raden je aan om je eens te verdiepen in de wereld van kruiden en specerijen. Ze geven even heerlijke smaak, geur en kleur aan je gerecht.
Inspiratie
Om te laten zien hoe makkelijk het is om heerlijke zoutarme alternatieven op tafel te zetten, inspireren we jullie vandaag met onze favoriete keuken in de zomer, namelijk: Italiaans!
Een heerlijk zoutarm alternatief voor de zomer!
Vispakketje op de barbecue
Gun jezelf de tijd
Tot slot: gun jezelf wat tijd! Het duurt enkele weken voor de smaakpapillen gewend zijn aan minder zout eten. In het begin smaakt minder zout eten vooral flauw, maar na een tijd wordt veel zout juist als vies ervaren.
De zoutmeter
Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig geworden hoe zoutarm of zoutrijk jij eet? Via de zoutmeter van de Nierstichting kun je daar heel gemakkelijk achter komen. Je kunt de zoutmeter hier vinden. Als je deze invult kun je ook nog een leuk zomers zoutarm receptenboekje aanvragen.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
16 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –