Misschien heb je het al eens eerder gehoord of gelezen maar niet iedereen is even te spreken over nachtschade groenten. Volgens de een is het slecht en volgens de ander is het goed. Dus hoe zit dat nu echt? Want het zou zonde zijn als we al die lekkernijen voorgoed moeten laten staan toch?
Nachtschade groenten, welke vallen hieronder?
Nachtschade groenten maken deel uit van een plantensoort genaamd Solanaceae. De meeste hiervan zijn niet eetbaar, maar enkele zijn dit wel. Voorbeelden hiervan zijn: tomaten, aardappelen, aubergines, paprika’s en zelfs sommige specerijen en kruiden zoals cayennepeper en chili.
Waarom zijn nachtschade groenten ongezond volgens sommigen?
Dat heeft te maken met het alkaloïde-gehalte, dit zijn chemicaliën waar niet ieder lichaam goed tegen kan. Zowel de medicinale als de toxische aspecten van nachtschade kunnen worden toegeschreven aan de eigenschappen van desbetreffende alkaloïde. In het algemeen is van stikstof bevattende alkaloïden een breed scala van farmacologische toepassingen aangetoond. De zuivere vorm van deze alkaloïden vinden hun toepassing bij malaria en kanker medicatie. Daarnaast hebben deze alkaloïden psychotropische, hallucinerende en soms bepaalde giftige eigenschappen. Er zijn vier basistypen van alkaloïden gevonden in dit soort groenten, maar ze zijn niet allemaal aanwezig in ons standaard voedsel. Steroid alkaloïden worden vaak gevonden in de meeste nachtschade groenten inclusief aardappel (solanine) en tomaat (tomatine). Tropane-, indol- en pyrrolizidine-alkaloïden komen minder vaak voor en staan meer bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen.
Kunnen ze daadwerkelijk ontstekingen in de hand helpen?
Nachtschade groenten zijn prachtige hele voedingsmiddelen die eigenlijk veel ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Zoals bijvoorbeeld tomaten, ze zijn onderdeel van de nachtschadefamilie en ze zitten vol met de antioxidanten lycopeen en vitamine C. Lycopeen werkt goed bij het voorkomen van hartaandoeningen, borst- en prostaatkanker. Vitamine C is ontstekingsremmend en het helpt je lichaam op stress te reageren.
Nachtschade groenten helpen alleen ontstekingen in de hand zodra je ze niet goed kunt verteren. Het is dus niet zozeer de schuld van de groente, maar het is eigenlijk de schuld van je lichaam wat niet goed reageert op de verbindingen in het voedsel. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd en goed wordt geabsorbeerd zal dit voor ontstekingen in het lichaam zorgen.
Nachtschade groenten bevatten alkaloïden die dus bij sommige mensen ontstekingen kunnen veroorzaken, maar dat heeft dan te maken het de darmen, en het immuunsysteem die aangetast en evenwichtig zijn. Voor deze mensen is het aan te raden om eerst met andere genezende voedingsmiddelen de darmen te genezen of ondersteunen, en het immuunsysteem in evenwicht te brengen. Want alleen dan kunnen de nachtschade groenten goed verdragen worden en kan men profiteren van alle gezonde eigenschappen.
Tip: kun je goed tegen dit soort groenten en dus ook tegen courgette? Dan is courgette pasta een heerlijk gerecht voor jou en het hele gezin! Ik maak dit heel vaak in deze spirali, de kinderen zijn er echt dol op!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
26 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –