Misschien heb je het al eens eerder gehoord of gelezen maar niet iedereen is even te spreken over nachtschade groenten. Volgens de een is het slecht en volgens de ander is het goed. Dus hoe zit dat nu echt? Want het zou zonde zijn als we al die lekkernijen voorgoed moeten laten staan toch?
Nachtschade groenten, welke vallen hieronder?
Nachtschade groenten maken deel uit van een plantensoort genaamd Solanaceae. De meeste hiervan zijn niet eetbaar, maar enkele zijn dit wel. Voorbeelden hiervan zijn: tomaten, aardappelen, aubergines, paprika’s en zelfs sommige specerijen en kruiden zoals cayennepeper en chili.
Waarom zijn nachtschade groenten ongezond volgens sommigen?
Dat heeft te maken met het alkaloïde-gehalte, dit zijn chemicaliën waar niet ieder lichaam goed tegen kan. Zowel de medicinale als de toxische aspecten van nachtschade kunnen worden toegeschreven aan de eigenschappen van desbetreffende alkaloïde. In het algemeen is van stikstof bevattende alkaloïden een breed scala van farmacologische toepassingen aangetoond. De zuivere vorm van deze alkaloïden vinden hun toepassing bij malaria en kanker medicatie. Daarnaast hebben deze alkaloïden psychotropische, hallucinerende en soms bepaalde giftige eigenschappen. Er zijn vier basistypen van alkaloïden gevonden in dit soort groenten, maar ze zijn niet allemaal aanwezig in ons standaard voedsel. Steroid alkaloïden worden vaak gevonden in de meeste nachtschade groenten inclusief aardappel (solanine) en tomaat (tomatine). Tropane-, indol- en pyrrolizidine-alkaloïden komen minder vaak voor en staan meer bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen.
Kunnen ze daadwerkelijk ontstekingen in de hand helpen?
Nachtschade groenten zijn prachtige hele voedingsmiddelen die eigenlijk veel ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Zoals bijvoorbeeld tomaten, ze zijn onderdeel van de nachtschadefamilie en ze zitten vol met de antioxidanten lycopeen en vitamine C. Lycopeen werkt goed bij het voorkomen van hartaandoeningen, borst- en prostaatkanker. Vitamine C is ontstekingsremmend en het helpt je lichaam op stress te reageren.
Nachtschade groenten helpen alleen ontstekingen in de hand zodra je ze niet goed kunt verteren. Het is dus niet zozeer de schuld van de groente, maar het is eigenlijk de schuld van je lichaam wat niet goed reageert op de verbindingen in het voedsel. Als het voedsel niet volledig wordt verteerd en goed wordt geabsorbeerd zal dit voor ontstekingen in het lichaam zorgen.
LEES OOK: 8 adaptogene kruiden die werken tegen PMS en menstruatiepijn verlichten.
Nachtschade groenten bevatten alkaloïden die dus bij sommige mensen ontstekingen kunnen veroorzaken, maar dat heeft dan te maken het de darmen, en het immuunsysteem die aangetast en evenwichtig zijn. Voor deze mensen is het aan te raden om eerst met andere genezende voedingsmiddelen de darmen te genezen of ondersteunen, en het immuunsysteem in evenwicht te brengen. Want alleen dan kunnen de nachtschade groenten goed verdragen worden en kan men profiteren van alle gezonde eigenschappen.
Tip: kun je goed tegen dit soort groenten en dus ook tegen courgette? Dan is courgette pasta een heerlijk gerecht voor jou en het hele gezin! Ik maak dit heel vaak in deze spirali, de kinderen zijn er echt dol op!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerde berichten
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
10 augustus 2015
Lekker in je bikini!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
6 april 2020
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
31 juli 2019
10 x SPIJSVERTERING TIPS VOOR OP VAKANTIE
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
18 juli 2017