Een opgeblazen gevoel in je buik kan verschillende oorzaken hebben. Bij buikgriep heb je er vaak last van, maar ook tijdens hormonale schommelingen of bij schildklierafwijkingen kun je een opgeblazen buik hebben. En dan zijn er nog veel meer oorzaken van gasvorming in je buik. Altijd een opgeblazen gevoel? Hier lees je waarom.

Verstopping

Een opgeblazen buik kan betekenen dat je nodig naar de wc moet. Verstopping of obstipatie kan ervoor zorgen dat ontlasting in de darmen blijft zitten, zodat je buik hard aanvoelt, je pijn in je buik hebt of je steeds windjes moet laten. De oorzaken van verstopping zijn meestal: een eetpatroon met te weinig vezels, te weinig water drinken, te weinig beweging en veel stress.

Je drinkt te weinig water

Uitdroging kan ook voor een opgeblazen buik zorgen. Hoe? Als een reactie op het tekort aan vocht houdt je lichaam zo veel mogelijk vocht vast om te voorkomen dat je opnieuw uitdroogt. Ga je uiteindelijk meer drinken, dan slaat je lichaam dit vocht waarschijnlijk op rond je buik en voel je je opgezwollen. Drink dus steeds voldoende water, dan zorg je dat je niet uitdroogt. Alcohol daarentegen – en ook koffie en zwarte thee ‒ droogt je lichaam juist uit, dus dat is niet zo’n goed idee en laat die liever achterwege als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel.

Bacteriële overgroei

Ook de darmbacteriën spelen een grote rol als het gaat om een opgeblazen buik. Bacteriële overgroei in de dunne darm kan dat opgeblazen gevoel veroorzaken. Hierbij zijn er meer schadelijke dan gunstige bacteriën in je darmen, waardoor je maagwand beschadigd kan raken. Bacteriële overgroei kan ontstaan na het gebruik van antibiotica, door ontstekingen in je lichaam of een slechte spijsvertering. Het kan helpen om gefermenteerde voedingsmiddelen te gebruiken om je darmflora in balans te houden. Denk aan tempeh, kefir, kombucha en zuurkool.

Voedselallergieën of voedselgevoeligheden

Zoals je merkt kan een opgeblazen gevoel erg voor oorzaken hebben waardoor het lastig is om te achterhalen waar het bij jou precies aan ligt. Er is een grote kans dat je gevoelig bent voor bepaalde soorten voedsel en dat je misschien zelfs last hebt van voedselallergieën of voedselintoleranties (zoals lactose-intolerantie).

Voedingsmiddelen die gassen veroorzaken zijn meestal zuivelproducten, kolen, schimmels en voeding met gluten (zoals brood, pasta, broodjes, granen). Ook zogenoemde FODMAP’s ‒ bepaalde soorten koolhydraten – kunnen zorgen voor gasvorming in je buik. Daarnaast zijn er tientallen andere mogelijke voedselallergieën (zoals schelpdieren, noten, eieren), maar deze zijn vaak gemakkelijker te herkennen omdat je ook andere duidelijke symptomen hebt.

Spijsverteringsstoornissen

De meeste mensen met spijsverteringsproblemen, zoals coeliakie en Inflammatory bowel disease (IBS), hebben last van een opgeblazen buik. Zo blijkt uit onderzoek dat 23 tot 96 procent van de mensen met IBS een opgeblazen gevoel heeft.

Tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen

Over het algemeen helpen de volgende tips om een opgeblazen gevoel te verminderen.

  1. Eet onbewerkte voeding.

E-nummers, suikers en kunstmatige zoetstoffen verstoren de balans in je lichaam en kunnen ervoor zorgen dat jij constant met een opgeblazen gevoel rondloopt. Eet daarom zo puur mogelijk en zorg voor een uitgebalanceerd koolhydraatarm voedingspatroon. Laat je voeding hoofdzakelijk bestaan uit vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, oliën, quinoa, zoete aardappel, havermout, groenten en fruit.

  1. Eet fruit apart

Fruit kan gaan gisten als je het tegelijk eet met andere voedingsmiddelen wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Eet het altijd apart.

  1. Eet mindful

Neem de tijd om te eten en kauw minstens 25 keer op een hap. Eet met aandacht en ga er altijd even goed voor zitten.

  1. Drink water

Water drinken kan helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Echter teveel aan water kan het juist ook veroorzaken. Zorg dat je ongeveer 1,5e liter per dag drinkt, dus een halve liter per dagdeel. Drink het bij voorkeur in kleine slokjes op. Let er ook op dat je een half uur voor en een uur na de maaltijden niet eet. Het beïnvloed het verteringsproces van het voedsel dat je eet waardoor een opgeblazen gevoel kan ontstaan en voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden.

  1. Onderzoek of er voedingsmiddelen zijn waar je sterk op reageert

Hou een tijdje in een notitieboekje bij waar het opgeblazen gevoel door ontstaat. Laat zuivel eens een weekje weg om te kijken of je er dan minder last van hebt, en doe hetzelfde met schimmels (paddenstoelen, champignons), peulvruchten en kolen.

  1. Supplement: Digestion support

Heb jij regelmatig last van spijsverteringsklachten? Normaal gesproken is de maag prima in staat om goed te functioneren. Door bepaalde eetgewoontes zoals het eten van teveel koolhydraten en vetten of door stress kan echter de productie van zoutzuur in de maag afnemen. Het nemen van Digestive support met enzymen kan de normale werking van de spijsvertering ondersteunen. De werking van je maag wordt ondersteunt door de HCL en Pepsine in het supplement. Daarnaast bevat het het enzym trypsine dat van nature in de alvleesklier voorkomt en eiwitten splitst. Aangevuld met Boswellia extract om de maag-darm werking te ondersteunen.

Klik hier om Digestion support te bestellen

Tekst: Jasper Alblas voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten