“Eet vetten om vet te verliezen”

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar. Als je wilt afvallen wees dan zeker niet bang voor vetten. Want gezonde vetten kunnen je juist helpen om gewicht te verliezen. Er zijn zelfs bepaalde verzadigde vetten die helpen om vet te verbranden, en dan ook nog eens vooral het ongezonde buikvet! Hoe dat zit lees je hier.

Vet essentieel

Ons lichaam heeft vetten nodig voor allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Bijna alle cellen in ons lichaam zijn gemaakt van vetten en eiwitten en met name voor de hersencellen zijn vetten essentieel. Vetten zijn ook nodig om vetoplosbare vitaminen en mineralen op te kunnen nemen. Als je geen goede vetten binnenkrijgt, dan gaat je lichaam zuinig om met vetreserves en gaat het lichaam in een vetopslagmodus. Dat is precies niet wat je wilt als je af wilt vallen! Hieronder lees je 5 redenen waarom vet je kan helpen om af te vallen.

  1. Langer verzadigd

Vetten hebben als voordeel dat ze hun energie veel geleidelijker aan het lichaam afgeven dan koolhydraten en eiwitten waardoor je het langst een vol gevoel houdt. Daardoor ga je minder snel ongezonde dingen snacken. Dat is met name het geval bij kokosolie, dat je een nog voller gevoel geeft dan andere vetten, waardoor je minder eet. Let er dan wel op dat je langzaam genoeg eet om het verzadigingssignaal door te krijgen, zie de blog Snel afvallen zonder dieet.

  1. Vet verbranden met vet

Kokosolie helpt je zelfs om vet te verbranden. En dan ook nog eens vooral het ongezonde buikvet. Dat is nog eens goed nieuws! Kokosolie is namelijk ‘thermogeen’. Dat betekent dat het verbranding van vet stimuleert. Hoe tegennatuurlijk het ook voelt, je kunt zonder zorgen dagelijks een eetlepel kokosolie eten om gewicht te verliezen. Door 1-2 eetlepels kokosolie per dag te eten verbrand je al snel 125 calorieën extra.

  1. Minder vetopslag

Kokosolie heeft nog een voordeel. Het wordt veel minder snel als vet opgeslagen dan andere vetten. De middellange keten vetzuren waar kokosolie voor een groot deel uit bestaat gebruikt je lichaam namelijk bij voorkeur als energie in plaats van ze als vetreserve rond je heupen op te slaan. Het is wel belangrijk om kokosolie in plaats van andere vetten te eten en niet als extra calorieën bovenop je bestaande voedingspatroon.

  1. Ontstekingsremmend

Behalve de verzadigde vetten in kokosolie zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren ook heel belangrijk om vetverbranding te stimuleren. De omega 9 en omega 3 vetzuren zijn namelijk ontstekingsremmend. Ontstekingen zorgen voor activiteit van het immuunsysteem die op haar beurt de vetverbranding onderdrukt. Als je wilt afvallen is Krillolie één van de beste bronnen van omega 3-vetzuren. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat de vetverbranding sterk omhoog gaat als je dagelijks Krillolie capsules slikt.

  1. Vetverbrander in plaats van suikerverbrander

Als je vetten probeert te vermijden, ga je meestal meer koolhydraten eten. De snelle suikers uit koolhydraten zorgen er echter voor dat je lichaam minder snel vet gaat verbranden. Als er continu glucose beschikbaar is, vergeet je lichaam als het ware dat het ook in staat is om vet te verbranden. Je vetcellen houden de energie vast. Met als gevolg dat als er dan een energietekort ontstaat in de cellen je lichaam toch een hongersignaal krijgt, ondanks dat er voldoende energie (in de vorm van vet) aanwezig is.

Tip: Gezonde vetten zitten in: kokosolie, avocado, noten, extra virgine olijfolie, zaden en pitten, hennepzaad, chiazaad.

 

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten