Calorieën tellen… Je hoort vaak dat dit nodig is wanneer je wat kilo’s kwijt wil. Alles afwegen en dan invoeren op een app op je mobiele telefoon. Of afwegen en in je boekje opzoeken hoeveel punten je bordje waard is. Maar is het nu echt nodig om calorieën te tellen als je wilt afvallen? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn calorieën?

Een calorie is een waarde die staat voor de hoeveelheid energie van het product. Heel precies is het een waarde die aangeeft hoeveel energie er nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Dit is natuurlijk heel weinig, en daarom zie je op verpakkingen alleen kilo calorieën (Kcal).

Waarom zou je op calorieën moeten letten?

Het is zo dat wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, je aankomt. Hier is geen discussie over mogelijk. Als jij 1500 calorieën verbrandt in rust, en je eet 2500 calorieën op een dag, zul je kilo’s gaan aankomen.

Dit is dan ook de reden dat veel diëten zijn gebaseerd op het tellen van calorieën. Als je namelijk 1500 calorieën verbrandt op een dag en er maar 1000 eet, val je af. Maar je voelt hem vast al aankomen, er is hier een hele grote MAAR in het spel.

Wanneer jij namelijk op dieet gaat en dus maar 1000 calorieën binnenkrijgt op een dag, zet je je lichaam op reserves. Zo’n dieet noemen we ook wel een crash dieet. Je valt hier gegarandeerd mee af, maar op het moment dat jij je doel hebt behaald ga je weer meer eten. Je valt terug in je oude patroon en je komt alle (of misschien wel meer) kilo’s die je bent afgevallen weer aan.

Waar moet je dan op letten?

Maar waar moet je dan op letten als je graag wilt afvallen? Zorg ervoor dat je producten eten die voedzaam en vullend zijn. Kies voor zuivere en natuurlijke producten. Dus zorg dat je eiwitten binnen krijgt zoals kip, vette vis, peulvruchten, noten, bonen en zaden. Maar ook goede en gezonde vetten zoals avocado, olijfolie, vette vis en kokosolie. Eet daarnaast twee stuks fruit voor je vitaminen en minimaal 250 gram groente (maar het liefst nog meer).

Zorg ervoor dat je producten eet die puur zijn en waar je verzadigd van raakt. Op deze manier krijg je goede calorieën binnen. Een gekookt ei bevat namelijk net zoveel calorieën als een blikje cola, maar niet dezelfde voedingsstoffen. Een ei geeft je lichaam voedingsstoffen die het nodig heeft, waar cola je lichaam alleen voorziet van suiker.

Wanneer je voor goede en pure voeding kiest hoef je geen calorieën te tellen. Je lichaam geeft dan namelijk vanzelf aan wanneer het verzadigd is en hierdoor zal je niet teveel eten en juist afvallen.

Heb je toch een beetje hulp nodig?

Denk je nu toch nog “hmm ik weet het niet hoor, geen idee waar ik moet beginnen…?” Dan heb ik nog veel meer tips voor jou in mijn boek, die bestel je hier.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten