Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
9 april 2014
Ontzuren met thee
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
16 november 2018
Afvallen? Moet je nu juist wel of niet calorieën tellen?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
29 december 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –