We hebben er allemaal wel eens last van toch? Snaaibuien, en niet kunnen stoppen met lekker eten naar binnen werken. Of toch nog een dessert bestellen na een voor- en hoofdgerecht terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. En dat mag natuurlijk! Daar is niets mis mee, mits je er natuurlijk van geniet en het niet te vaak doet.

Helaas gaat overeten vaak ook gepaard met buikpijn, een vol, opgeblazen en ongezond gevoel. Of nog erger je voelt je ontzettend schuldig!
Dus de vraag is: hoe vermijd je overeten en dus die extra kilo’s?

1. Kies voor gezond!

Eet voeding waar je lichaam echt iets aan heeft. Voedzame voeding geeft je de energie die nodig is. Dus geen bewerkte voedingsmiddelen die alleen maar vullen en niet voeden. Met bewerkte voedingsmiddelen heb je veel sneller weer trek en je eet er vaak veel te veel van. Kies voor gezonde voeding met veel vezels. Je lichaam heeft meer tijd nodig om deze voeding te verteren waardoor het langer in je lichaam blijft, hierdoor heb je minder snel honger.

2. Kleine porties

Eet liever 5 of 6 keer per dag kleinere porties dan 3 grote maaltijden. Je lichaam krijgt zo om de paar uur voeding binnen en is gedurende de dag beter verzadigd, zo zul je je ook nooit echt hongerig voelen. Want dat gevoel is heel herkenbaar toch? je voelt je hongerig en voor je het weet heb je ontzettend veel gegeten! (veel meer dan nodig.)

3. Eet vanaf een klein bord en gebruik kleiner bestek

Vanaf een klein bord eten werkt echt, als je dezelfde hoeveelheid opschept lijkt het veel meer op een klein bord. Probeer ook eens kleiner bestek, hierdoor neem je kleinere hapjes en voorkom je overeten. Je bent sneller verzadigd en eet ook langzamer. Werkt allemaal positief en voorkomt overeten.

4. Geen schuldgevoel!

Af en toe mag je je zelf best wel eens lekker laten gaan! Geniet er voor de volle 100% van en voel je vooral niet schuldig! Denk dus niet; ’nu is alles toch al verpest’ om vervolgens nog veel meer te gaan eten en je daarna echt buikpijn hebt. Schuldig voelen is een grote oorzaak van nog meer overeten. Doe het met mate en pak de volgende dag de gezonde draad weer op!

5. Drink water

Water drinken, dit heb je vast al zo vaak gehoord! Maar water drinken werkt zuiverend en geeft een vol gevoel. Ook is het ontzettend belangrijk voor een goede darmwerking. Genoeg water drinken is echt een must voor een strakke buik!

6.  Beweging & Rust

Door veel te bewegen ben je bewuster van je lichaam en zit je veel lekkerder in je vel. Hierdoor maak je ook vaak betere en gezondere keuzes. Ook is bewegen een goede afleiding, verveling is vaak een grote boosdoener van overeten. Daarnaast is rust ook erg belangrijk, het houdt je hormonen in balans en zo kan je lichaam dus goed aan blijven geven waneer het verzadigd is.

Tekst: Suzanne van Laar

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten