Ben jij een suiker- of vetverbrander?

Herken jij deze valstrik? Je wilt heel graag een paar kilo’s kwijt en neemt je voor om een tijd echt gezond te eten maar de trek in zoet lijkt alleen maar erger te worden. Dan is de kans groot dat je een suikerverbrander bent geworden. Een suikerverbrander gebruikt, zoals de naam het zegt, vooral suiker als bron van energie. En slaat juist meer vet op. In dat geval is afvallen een stuk lastiger. 

Herken jij jezelf hierin?

  • Je hebt behoefte aan iets zoets na een maaltijd
  • Je hebt na een maaltijd heel snel weer trek
  • Je verliest je concentratie een paar uur na een maaltijd
  • Je wordt wazig of krijgt hoofdpijn als je niet op tijd eet
  • Je denkt: “Ik moet nu echt eerst even iets eten, voordat ik weer verder kan werken”.
  • Je kan niet sporten zonder dat je van te voren koolhydraten hebt gegeten

Dan ben je waarschijnlijk een suikerverbrander. Het gevolg van een suikerverbrander zijn is dat als we willen afvallen, ons lichaam juist vraagt om zoet, koolhydraten en brood, in plaats van dat het overschakelt op vet verbranding. In plaats van dat je zult afvallen, denk je alleen maar aan eten. Als je effectief wilt afvallen zul je eerst moeten zorgen dat je lichaam weer vetten gaat verbranden.

Bronnen van energie

Het lichaam heeft namelijk verschillende bronnen van energie die het gebruikt. Suikers en koolhydraten geven energie op de korte termijn en zijn eigenlijk bedoeld voor een korte, heftige (fysieke) inspanning in geval van een stresssituatie. Vetten geven het lichaam juist energie voor de lange termijn.  Wanneer je een ‘suikerverbrander’ bent, is je lichaam voortdurend bezig met een proces dat eigenlijk bedoeld is voor een vecht- of vluchtreactie. Het lichaam associeert deze suikerverbranding met stress en het lichaam ervaart hierdoor ook een voortdurende stress. Dat heeft negatieve effecten op ons zenuwstelsel, wat weer vroegtijdige veroudering tot gevolg kan hebben. Als we veel suikers en koolhydraten in ons voedingspatroon hebben is het nooit nodig voor ons lichaam om over te schakelen op de verbranding van vetreserves.

Voedingspatroon

Duizenden jaren geleden aten onze voorouders vooral allerlei verschillende groenten, fruit, noten en vlees. Dit voedingspatroon bevatte veel vetten en eiwitten, en weinig suikers en koolhydraten. Tegenwoordig is ons voedingspatroon compleet omgekeerd. Nederlanders eten veel koolhydraten, bijvoorbeeld door een ontbijt met brood of muesli, een lunch met brood en avondeten met pasta of rijst.

Overschakelen op vetten

Als je je lichaam wil laten overschakelen op vetten zal je minder koolhydraten en suikers moeten gaan eten en juist meer vetten, hoe raar dit ook voelt. Het is dan wel heel belangrijk dat je de juiste (gezonde) vetten eet. Je hoeft ook niet alle koolhydraten overboord te gooien, maar te kiezen voor trage koolhydraten waar ook veel vezels bij zitten.

Tekst: Jesse van der Velde voor VIVONLINE

Wil je meer artikelen lezen van Jesse? Klik dan hier!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten