Afvallen tijdens de feestdagen klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Het is gemakkelijker om aan te komen in deze dagen vol gebak, koek, snacks en uitgebreide maaltijden. Toch is het mogelijk om af te vallen. Namelijk door voedsel te eten waar je van houdt. De kunst is natuurlijk om te smullen met mate. Volg deze regels om te kunnen genieten én ook nog gewicht te verliezen.

Afvallen tijdens de feestdagen

  • 1. Ga niet hongerig naar een feest

Je lunch en namiddagsnack overslaan om calorieën te sparen voor het avondeten, helpt helaas niet om gewicht te verliezen. Als je hongerig op een feest aankomt, ga je je sneller te buiten aan ongezonde snacks. Eet liever een lichte lunch met veel verzadigende eiwitten. Bijvoorbeeld een groene salade met tofu of bonen.

Ongeveer een uur voor het feest neem je de scherpe kantjes van je honger weg door met een gezonde snack, zoals havermout-banaankoekjes of een energiereep met noten en gedroogde vruchten. Je kunt ook een appel eten onderweg. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die dit doen, 15 procent minder eten tijdens de maaltijd in vergelijking met vrouwen die fruitsap drinken.

  • 2. Kauw tijdens het koken

Houd je er ook zo van om tijdens het koken van alles te proeven? Niet zo handig als snel afvallen je doel is. Vooral niet als je een uitgebreid kerstdiner klaarmaakt. De oplossing? Kauwgom kauwen tijdens het koken. Dan kun je immers niet zomaar iets in je mond stoppen.

Kies het liefst kauwgom met pepermuntsmaak, want die geur geeft je sneller een verzadigd gevoel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die vóór een maaltijd pepermuntolie inademden, minder aten dan mensen die dit niet deden.

  • 3. Wees kieskeurig

Een buffet kan een grote uitdaging zijn als je wilt afvallen. Hoe pak je dat aan? Proef niet van alles, maar ga eerst kijken wat je het liefst zou willen en wat je anders niet zo snel eet. Kies dan drie of vier gerechten waar je oog op valt.

Het duurt ten minste twintig minuten voordat je een verzadigd gevoel krijgt. Maak daarom eerst een praatje of vul je glas nog eens met water voordat je een tweede keer naar het buffet loopt om op te scheppen.

  • 4. Neem kleine hapjes

Als je kleine hapjes neemt, eet je minder dan wanneer je bij iedere hap je mond vol hebt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die happen nemen ter grootte van een eetlepel 25 procent meer eten dan mensen die happen nemen die de grootte hebben van een theelepel. Wanneer je kleinere happen neemt, doe je langer of je maaltijd en is neemt de tijd dat je je eten proeft eveneens toe. Hierdoor voel je je eerder verzadigd met een kleinere maaltijd.

  • 5. Denk na voordat je eet

Ook al serveert je moeder of een vriendin haar lekkerste gerecht of snack, het hoeft nog niet te betekenen dat je daar zin in hebt. Vraag jezelf dus steeds af of je honger hebt en zin hebt om datgene te eten dat voor je neus wordt gehouden. Herinner jezelf eraan dat er tijdens de feestdagen talloze mogelijkheden zijn om te smullen. En mocht je toch iets willen proeven, dan kun je altijd nog alleen een klein stukje nemen.

  • 6. Focus op je eten als je eet

Als je aan het praten bent tijdens het eten, heb je de neiging om meer te eten. Houd je aandacht dus bij je eten als je eet. En ben je aan het praten, wees dan helemaal met je aandacht bij je gesprekspartner. Dat is niet alleen goed als je wilt afvallen, maar geeft vaak ook mee voldoening.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om af te vallen tijdens de feestdagen en ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder in de reacties! Wil je nog meer afslank tips? Lees dan dit artikel.

 

Annemiek (Nutribites) voor vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten