Stel dat je uit eten gaat, dan weet je dat een vette hamburger en friet geen goed idee zijn als je wilt afvallen. Maar wat moet je nu kiezen als er bruine rijst, pasta en gekookte aardappels op het menu staan terwijl jij net begonnen bent met je koolhydraatarme dieet? Wat is een gezonde keuze als je wilt afvallen en voor altijd een gezond en slank lichaam wilt?

Bruine rijst

Mogelijk ga je voor bruine rijst als je in een restaurant daarnaast kunt kiezen tussen gekookte aardappels, bruine rijst en pasta. Maar wist je dat pasta een betere keuze is als je wilt afvallen?

Uh wat? Ja echt, je hoort het goed! Pasta heeft namelijk een lagere glycemische index dan rijst, en dat houd je bloedsuikerspiegel stabieler. Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt voor vetopslag en dat wil je juist voorkomen als je aan het afslanken bent.

Je kunt bij uitzondering dus beter pasta eten dan rijst als je wilt afvallen en eet volgens een koolhydraatarm dieet. Hoewel het niet betekent dat pasta de basis moet zijn van iedere maaltijd. Het bevat maar weinig voedingsstoffen die echt nuttig zijn voor je lichaam. Het is de kunst om op een gezonde manier pasta te eten en het alleen bij hoge uitzondering te doen.

Hoe eet je gezond pasta?

Gezond eten is ten eerste je porties onder controle houden. Eén portie bestaat uit 100 gram pasta. Eet je bij uitzondering niet meer dan dat, dan heeft dat geen effect op het behalen van je streefgewicht en zal het je zeker lukken om verder af te vallen. Om je porties klein te houden, schep je vooral veel groenten en eiwitten op. Zo heb je toch een volwaardige maaltijd.

Naast letten op je porties, kun je ook kiezen voor volkoren pasta als dat tot de mogelijkheden behoord. Deze bevat veel meer voedingsstoffen en vezels en geeft je sneller een voller gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent er teveel van te eten.

Niet alleen de pasta is belangrijk, ook de saus doet veel voor je gewicht (of juist niet). Pastasaus uit pot bevat vaak suiker en ongezonde vetten, en die zijn niet goed voor je gewicht. Kies dus saus zonder suiker en op basis van bijvoorbeeld olijfolie als je in een restaurant eet en vraag bij voorkeur of ze het apart serveren. En maak zelf pastasaus van verse tomaten, knoflook en basilicum als je thuis graag pasta wilt eten. Dan weet je zeker dat je saus geen ingrediënten bevat die slecht zijn voor je gewicht.

Alternatieven

Wil je snel afvallen en echt eten volgens een koolhydraatarme leefwijze dan kun je pasta beter achterwege laten.

Gelukkig zijn er genoeg heerlijke alternatieven waardoor je het niet eens zal missen:

  • Quinoa: een glutenvrije zaadsoort dat heerlijk is ter vervanging van pasta. Het zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen en bevat langzame koolhydraten, wat nuttiger is voor je lichaam dan de snelle koolhydraten die in pasta zitten.
  • Courgettini: je kunt zelf pasta maken met een spirali. Maak het van courgette, pompoen, zoete aardappel of bijvoorbeeld winterpeen. Heerlijk en het bevat een stuk minder koolhydraten dan gewone pasta. Je zal niet eens merken dat je geen pasta eet. Dit is de fijne spirali die ik zelf altijd gebruik.
  • Laat het helemaal weg en vraag in een restaurant of ze je in plaats van pasta extra groenten of salade geven.

LEES OOK: Dit zijn de 14 beste snacks die helpen met afvallen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten