Geen tijd om te sporten? Druk met het huishouden? Maak er een work-out van en een bezoek aan de sportschool is niet meer nodig.

Slanker en fitter dankzij het huishouden

Je hebt sportliefhebbers die beginnen te glunderen bij het zien van een paar sneakers. Je hebt mensen die sport als een noodzakelijk kwaad zien, maar zichzelf toch naar de sportschool slepen. En je hebt mensen die allerlei excuses bedenken om niet te hoeven sporten. De drempel is te hoog, de agenda te vol, kortom: genoeg smoezen om niet te bewegen. Terwijl we allemaal weten dat beweging één van de ingrediënten is voor een fit en gezond leven.

Drempel

De drempel om te gaan bewegen is niet zo hoog als je denkt. Heb je een huishouden te runnen? Dan hebben we goed nieuws: vanaf nu word je fitter, energieker en slanker door het huishouden nét even wat anders aan te pakken. In elke huishoudelijke klus zit namelijk een oefening verstopt. Hoe? Check onderstaande tips en start vandaag nog.

1. Kies de weg van de meeste weerstand 

Ga voor weerstand. Duw en druk je doekje over de oppervlakten in plaats van rustig te ‘vegen’. Wees je bewust van de spieren in je lichaam en gebruik ze ook. Dweil alsof je de eerste laag van je vloer eraf wilt schrobben, zet kracht! Span je buikspieren terwijl de je was uit de wasmachine ‘trekt’.

2. Span bij elke klus je buikspieren aan 

Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Span je buikspieren aan en voel ze wanneer je bukt, heen en weer beweegt terwijl je stofzuigt en wanneer je iets optilt. Probeer het bij elke klus te doen voor het meeste effect.

LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.

3. Tempo, tempo, tempo! 

Muziek bepaalt je tempo meer dan je denkt. Kies voor opzwepende muziek, duw oordopjes in je oren en stofzuig alsof je leven ervan afhangt. Snel en ‘wild en woest’ heen en weer bewegen. Begin je al te zweten? Dat is het teken dat je een compliment in je zak mag steken: je bent goed bezig.

4. Rek en strek

Zie je die spinnenwebben in de linkerhoek van je woonkamer? Maak het jezelf niet te gemakkelijk. Doe moeite om erbij te kunnen: rek en strek en voel de spieren van je lichaam.

5. Op je knieën 

Was het Assepoester die de vloer op haar knieën moest schrobben? Wel, de eer is nu aan jou. Nee, je neemt geen emmertje. Dat is juist de truc. Maak een sopje in de wasbak, maak daarin een doekje nat, wring ‘m uit (met kracht) en zak op je knieën. Leg beide handen op het doekje en wrijf zo hard als je kan de vloer schoon. Doekje vies? Loop steeds naar de wasbak om ‘m om te spoelen. Een emmer bij de hand is makkelijk, maar door steeds op te staan, heen en weer te lopen en weer door je knieën te zakken, verbrand je veel calorieën. Pijnlijke knieën? Bij de meeste tuincentra zijn kniematjes te koop.

6.  Neem vaker de trap 

Ken je dat? Je legt de spullen die naar boven moeten op de trap zodat je niet extra naar boven hoeft te lopen. Leuk bedacht, slim ook, maar fit word je er niet van. Daarnaast staat het ook rommelig. Huppakee! Oppakken die spullen en naar boven lopen om het meteen op de juiste plek te leggen. Deze methode geldt voor alle spullen die je tijdelijk even ergens anders neerlegt. Vaker de trap op is sowieso een goed idee. Dus niet je armen volladen met spullen, maar gewoon een paar keer heen en weer die trap op en af.

7. Oefeningen doen tijdens ‘wachttijd’

Kopje thee of koffie aan het zetten? Dan moet je vast even wachten. In plaats van je laatste Facebookberichten te checken, kun je die loze tijd ook gebruiken voor een paar oefeningen. Rekken en strekken bijvoorbeeld, wat crunches, alle dagelijkse beetjes helpen. Lekker bezig? Kunnen we je dan verleiden mee te doen aan onze challenge?

8. Buk beter 

Een hele simpele maar doeltreffende tip: in plaats van voorover te bukken, zak je door je knieën terwijl je je buik- en bilspieren aanspant. Houd die buikspieren aangespannen totdat je weer rechtop staat en span je bilspieren extra aan bij het opstaan. Voor je rug is het ook beter op deze manier te bukken.

9. Doe zelf het zware werk 

Tillen, zware dingen sjouwen: doe het lekker zelf. Let op hoe je tilt en kijk van tevoren of het niet veel te zwaar is. Laat je niet verleiden om je vriend, buurman of vader te vragen het zware werk te doen. Juist in dit soort klussen ligt een mooie oefening. Een mooie herfstklus: veeg de bladeren uit je tuin en doe het natuurlijk met kracht en snelheid. Snoeien, grof tuinafval ‘kleiner maken’ en opruimen: een fit en slank lichaam ligt voor het oprapen. Als je begint te glimlachen bij het zien van een zware tas boodschappen, dan heb je de smaak écht te pakken. Keep on going! Je huishouden op deze manier doen geeft je extra voldoening: een schoon en opgeruimd huis én een fitter en slanker lichaam.

Tekst: Mind Schrijfster Wendy Borst

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten