Het opbouwen van spiermassa is één van de belangrijke dingen die we kunnen doen voor een goede gezondheid. Het helpt onze botten te beschermen en spiermassa te behouden wat belangrijk is voor als we ouder worden. Spiermassa helpt daarnaast ook om calorieën te verbranden na het sporten en geeft een boost aan onze energie.

Meer spiermassa, zo doe je dat:

Er wordt vaak gedacht dat alleen maar krachttraining bijdraagt aan het opbouwen van spieren. Hoewel dit zeker belangrijk is, zijn er nog andere manieren om spiermassa op te bouwen.

 1. Meer eiwitten
  Eiwitten zijn heel belangrijk voor het opbouwen van spieren. Vooral na het sporten wanneer de spiervezels moeten worden hersteld van het sporten, zodat ze kunnen groeien. Daarnaast zijn eiwitten nodig voor het behouden van spiermassa. Als je minder eiwitten eet, kan er verlies van spiermassa optreden, omdat de spiervezels worden afgebroken en worden gebruikt voor energie. (Wil jij weten of je genoeg eiwitten eet? Check dit artikel dan even).
 2. Eet voldoende
  Genoeg eiwitten eten zijn belangrijk, maar dat je voldoende eet is ook heel belangrijk. Het eten van voldoende voeding is goed om spiermassa op te bouwen en zorgt voor genoeg energie. Eet genoeg groente, fruit en gezonde vetten zodat je spieren en energielevel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
 3. Ga meer slapen
  Het nemen van meer slaap is ook wat je kunt doen om je lichaam te helpen spiermassa op te bouwen. Gedurende de uren die je slaapt, herstelt je lichaam zichzelf van de dag en maakt zich op voor een nieuwe dag. Door weinig slaap krijgt je lichaam dus minder tijd om zichzelf te herstellen en op te bouwen. Een paar nachten weinig slaap kunnen ook zorgen voor een zwakker immuunsysteem, waardoor je gevoeliger bent voor een verkoudheid. Het is voor iedereen anders hoeveel uur slaap je nodig hebt, maar minimaal 7 uur is voor iedereen goed. Ook zijn er veel manieren die ervoor zorgen dat je snel in slaap valt. (Dit is de reden dat optijd naar bed gaan zo belangrijk is).
 4. Extra eiwitten
  Het nemen van hoogwaardige supplementen kunnen je lichaam helpen om spiergroei te versnellen. Maar niet alle supplementen en eiwitpoeder zijn gevuld met goede ingrediënten. Eiwitten, collageen, gelatine en mineralen ondersteunen onze spieren en gewrichten. Daarnaast kan het ook goed zijn voor onze spijsvertering. Je kunt een schepje toevoegen aan smoothies of sappen.
 5. Neem rustdagen
  Elke dag je spieren trainen geeft niet snellere resultaten. Overtraining kan je inspanning eigenlijk belemmeren. Onze spieren hebben tijd nodig om te herstellen wanneer je ze gebruikt hebt. Het kan ook leiden tot slechter slapen, energieverlies en een verminderd immuunsysteem.

Kortom, genoeg eiwitten, het eten van voldoende voeding en voedingsstoffen, meer slaap en het nemen van rustdagen zorgen naast sporten voor het opbouwen van spiermassa. Genoeg spiermassa ziet er niet alleen van de buitenkant mooi uit, maar zorgt ook voor gezondheidsvoordelen voor ons lichaam. Het beschermt onze botten en zorgt voor behoudt van spiermassa. Dit is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook zeker voor later als we ouder worden. Naast sporten zijn dit te beste dingen die je kunt doen voor opbouw en behoudt van je spiermassa.

 

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten