Het zonnetje zich laat eindelijk zien. Dan is het ook weer tijd voor de reality check die je misschien onbewust al gedaan hebt: hoe staat het eigenlijk met je hoeveelheid buikvet? Je bent geen uitzondering als dat tijdens de wintermaanden wat meer geworden is. Een klein beetje extra vet onder de huid tijdens de koude periode kan ook geen kwaad. Maar te veel van het diepere buikvet is behoorlijk ongezond. Dit is de tijd om daar wat aan de te doen.

Buikvet extra ongezond
Buikvet ziet er niet alleen onprettig uit. Het is ook nog eens het meest ongezonde vet. En dat geldt vooral voor het dieper gelegen buikvet, ook wel visceraal vet genoemd, dat de organen in de romp en in de buik beschermt. Visceraal vet is een zeer metabool actief vet. Dit houdt in dat het ontstekingsstoffen en hormonen produceert die onze gezondheid schaden. Als je een buikje hebt is de kans groot dat je ook te veel visceraal vet hebt, maar ook ogenschijnlijk slanke mensen kunnen te veel van het dieper gelegen buikvet hebben.

Buikvet verbranden
Een ongezond voedingspatroon dat veel koolhydraten, suikers en met name fructose bevat, is de belangrijkste oorzaak van buikvet. Daarom denken de meeste mensen dat je op dieet moet gaan om buikvet te verbranden. Maar dat klopt niet. Want je verbrandt geen buikvet door te eten, zelfs als je minder en/of gezonder eet. Als je buikvet wil gaan verbranden is er maar één effectieve methode om mee te starten: meer bewegen. Daarnaast helpt het natuurlijk ook om gezonder te eten om te voorkomen dat er nog meer buikvet wordt opgeslagen.

We weten allemaal dat je door meer te bewegen overtollige energie verbrandt, energie die anders zou worden opgeslagen als vet. Dit is echter maar een klein en korte termijn effect van beweging. Het grootste effect komt pas later en heeft te maken met je hormoonhuishouding. Wanneer je structureel de juiste trainingen gaat doen, zul je de aanmaak van de juiste ‘vetverbrandingshormonen’ stimuleren, waardoor je verbranding omhoog gaat en je daadwerkelijk een strakke buik begint te ontwikkelen.

Groeihormoon
Een belangrijk hormoon dat helpt bij buikvet verbranden is groeihormoon, ook wel verjongingshormoon genoemd. De juiste fysieke training stimuleert je lichaam om meer groeihormoon te produceren. Hoe hoger je groeihormoonproductie, hoe meer vet je verbrandt. Ook testosteron ondersteunt de aanmaak van spieren en daardoor extra vetverbranding.

Vrijwel elke vorm van beweging helpt om de aanmaak van groeihormoon en testosteron te stimuleren. Wil je echter snel resultaat zien, dan is het belangrijk om een trainingsvorm te kiezen die bewezen effectief is, want niet elke training leidt tot snel buikvet verbranden. Sommige vormen van training (zoals cardiotraining) en overmatig sporten remmen de aanmaak van groeihormoon en testosteron zelfs af. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat korte trainingen met een hoge intensiteit veel effectiever zijn.

Kettlebell Workout
Vooral intervaltraining met hoge intensiteit, zoals de Kettlebell Workout, is een effectieve manier om de productie van groeihormoon te bevorderen en zo snel en eenvoudig buikvet te verbranden. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die 20 minuten met de Kettlebell trainen veel meer vet verbranden dan mensen die een uur lang in de sportschool hardlopen en gewichtheffen. Bij de Kettlebell Workout worden diverse spiergroepen tegelijkertijd getraind met een gewicht dat een beetje lijkt op een koe-bel, en oefeningen in grote aantallen herhaald.

Op basis van de in onderzoek bewezen methoden plannen wij trainingsschema’s in die je kunt volgen via de Kettlebell DVD serie. De Strakkebuikspieren Kettlebell Workout is een thuis-fitness methode met complete trainingsschema’s uitgelegd op DVD, van de warming-up tot en met de laatste oefening. Deze trainingen zijn volledig gericht op:

  • Het verbranden van buikvet
  • Het ontwikkelen van sterkere spieren over je volledige lichaam
  • Het ontwikkelen van strakke buikspieren

De trainingen zijn zo ingericht dat iedereen de oefeningen gemakkelijk onder de knie kan krijgen. En een belangrijk voordeel van de Kettlebell Workout is dat je die gewoon thuis kunt uitvoeren, je kunt de oefeningen dus doen wanneer je wil!

Ga jij ook aan de slag om effectief buikvet te verbranden?

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten