Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.

De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.

Ingrediënten:

  • 2 cups amandelmeel
  • ½ cup boekweitmeel
  • ½ cup kokossuiker
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • ¼ theelepel zout
  • snufje peper
  • 2 eetlepels avocado olie
  • 1 ½ theelepel vanille
  • ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
  • 1 ei
  • grof zeezout (optie voor garnering)
  • gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)

Bereiden:

  1. Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
  2. Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
  3. Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
  6. Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
  7. Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
  8. Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
  9. Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
  10. Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.

Tekst: Inga Stoit