Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
29 december 2017
De anti-kater pil
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
1 april 2015
Saoto soep
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
18 september 2017
Is een sportschool te duur? Zo kan het ook!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
16 november 2016
Interview Vriendin
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
12 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –