Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
5 augustus 2015
Afvallen? 5 tips
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
8 mei 2016
Een Killer Body? Dat kan!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
17 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –