Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
28 mei 2014
Bloemkool pizza
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 augustus 2019
Kun je pasta (koolhydraten) eten en toch afvallen?
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
11 september 2014
Eetdagboek review
23 juni 2016
Drink jezelf slank!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
18 september 2017
Is een sportschool te duur? Zo kan het ook!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
5 augustus 2015
Afvallen? 5 tips
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
12 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –