Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2016
Hongergevoel?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
30 april 2018
Moederdag tip & WINactie: De Gelukkige Eter
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
15 februari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –