Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
3 juni 2017
Drink jezelf slank!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
11 augustus 2018
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
15 augustus 2019
Wil je buikvet verliezen? Dat kan met onze 10 voedingstips!
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
12 december 2021
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –