Het is weer bijna tijd voor kerst en dat vraagt om heerlijke kerstkoekjes. Deze gingerbread koekjes zijn heerlijk en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond! Je kunt ze dus zonder schuldgevoelens eten en daarnaast maak je de hele familie hier heel blij mee.
De gingerbread koekjes zijn: graanvrij, glutenvrij, suikervrij, en daarnaast zitten er kruiden in die ontstekingen tegengaan (gember en kaneel). De kerstkoekjes zijn heerlijk gekruid, zoet, knapperig en ze passen uiteraard perfect binnen het thema.
Ingrediënten:
- 2 cups amandelmeel
- ½ cup boekweitmeel
- ½ cup kokossuiker
- 2 theelepels gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel (glutenvrij) bakpoeder
- 1 eetlepel gemalen gember
- ¼ theelepel zout
- snufje peper
- 2 eetlepels avocado olie
- 1 ½ theelepel vanille
- ⅓ cup melasse stroop (dit is een vervanging voor reguliere stroop)
- 1 ei
- grof zeezout (optie voor garnering)
- gezonde frosting (verkrijgbaar in natuurwinkels)
Bereiden:
- Pak een grote kom en mix de volgende ingrediënten tot een gelijk geheel: amandelmeel, boekweitmeel, kokossuiker, gember, kaneel, kruidnagel, bakpoeder, zout en peper.
- Roer nu de volgende ingrediënten er doorheen: avocado olie, vanille, melasse stroop en het ei. Meng dit alles totdat er een massa ontstaat, mocht het deeg te nattig zijn kun je hier ¼ cup of ½ cup extra amandelmeel aan toevoegen. Doe dit door iedere keer een theelepeltje aan het beslag toe te voegen.
- Maak twee ballen van het deeg. Verpak ze vervolgens allebei in bakpapier, en zet ze een uur in de koelkast om te koelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Haal vast een bal uit de koelkast. Plaats deze op keukenpapier en leg hier nog een stuk keukenpapier bovenop. Gebruik een deegroller, en rol tot het ongeveer 2,5 cm dik is.
- Gebruik koekjes vormen voor jouw kerstkoekjes naar keuze. Plaats de koekjes stuk voor stuk op het bakpapier in de ovenschaal.
- Ga door met de andere bal en herhaal alle eerder gemaakte stappen.
- Besprenkel de koekjes indien gewenst met zeezout.
- Bak de kerstkoekjes 10 tot 12 minuten goudbruin.
- Laat de gingerbread koekjes nu nog 5 minuten afkoelen en wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kun je deze versieren met frosting.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
18 november 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –