Viv’s product van de week is de Green Juice van Jesse van der Velde, maar wat maakt de Green Juice tot de grote favoriet? Onder andere het Ayurvedische kruid Ashwaganda, maar wat is dat nou eigenlijk?

Ashwaganda is een struik die in India voorkomt, maar ook in Noord Amerika. De wortels van de struik worden al duizenden jaren gebruikt door Ayurvedische genezers en bieden veel geneeskrachtige flanoïden. Studies tonen aan dat het kruid de activiteit van neurotransmitters en van het cognitieve vermogen en het geheugen verbetert. Daarnaast werkt het ook stress regulerend, eigenlijk is het een soort natuurlijke antidepressiva.

Een beter geheugen en minder stress

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de effecten van Ashwagandha bij depressie en angst. Hier werd ontdekt dat het stress en angst vermindert. Ook werd aangetoond dat het een krachtige antioxidant is. Stress zorgt ervoor dat vrije radicalen vrijkomen in het lichaam wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering. Dit kruid werkt als een zeer krachtige anti-aging, het verbetert het immuunsysteem, geheugen en de algemene weerstand tegen stress. Het aan te raden als je meer energie wilt, beter wilt slapen en minder vermoeidheid wilt zijn. Tot slot zorgt Ashwagandha voor het balanceren van mannelijke- en vrouwelijke geslachtshormonen.

Veiligheid van Ashwagandha

Ashwagandha wordt al zolang gebruikt door de Indische Ayurvedische genezers, dat we met zekerheid kunnen stellen dat het een veilig product is. Je mag nooit overdrijven, maar als je het gebruikt in normale dosissen, op een dagelijkse basis en voor langere periodes, zullen er geen nevenwerkingen optreden.

Recepten met Ashwagandha

Ashawagandha is gunstig voor onze algemene gezondheid. De bladeren en vruchten hebben waardevolle therapeutische eigenschappen. De wortels worden gebruikt in kruidengeneesmiddelen. Ashwagandha kan in poedervorm gekocht worden, en kan in tal van recepten gemengd worden. Combineer eens Ashwaganda en Aloë Vera met vers fruit en groente in een smoothie. Vergeet niet dat de Ayurvedische en homeopathische medicatie/kruiden langdurig ingenomen moet worden om zoveel mogelijk profijt van de werking te krijgen.

Even opletten!

Het kan zijn dat gebruik van Ashwagandha invloed heeft op de werking van andere geneesmiddelen. Wanneer je medicijnen inneemt die het immuunsysteem verlagen kan dit een interactie geven, omdat Ashwagandha de werking van het immuunsysteem verhoogt. Daardoor kan de werkzaamheid van geneesmiddelen verminderen. Ook benzodiazepinen en antidepressiva kunnen een interactie hebben met dit kruid. Vraag dit voor de zekerheid even na bij een arts wanneer je het wil gaan gebruiken.

Bestel snel je eigen Green Juice om het zelf te proberen!

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten