Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
29 december 2017
De anti-kater pil
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
22 mei 2015
Smaak en kleuren
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
21 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –