We weten allemaal dat sporten gezond is. Je gewicht blijft erdoor op pijl, het maakt je sterker en je voelt je actiever. Maar wist je ook dat je er daadwerkelijk gelukkig van kan worden? Als je regelmatig traint voel je je minder gestrest, angstig en daarnaast stukken gelukkiger.

Dit zijn de 6 redenen waarom je gelukkig wordt van sporten:

1. Er worden chemicaliën aangemaakt in de hersenen waar je blij van wordt

De dopamine productie in de hersenen wordt aangemaakt als we aan sport doen. Iedere vorm van beweging is goed, of dit nu om rennen, springen, dansen of krachttraining gaat. Naarmate we ouder worden kan de dopamine productie afnemen, dus beweging blijft goed – ongekend de leeftijd.

2. Het maakt je minder gestrest

Het is natuurlijk heerlijk om een stressvolle dag van je af te sporten, maar sporten kan ook zorgen dat je minder last hebt van stress in het algemeen. Dit komt doordat als je sport, je jezelf feitelijk blootstelt aan een lichte vorm van stress, je verhoogt je hartslag en je hormonen worden aan het werk gezet. Als je vaker sport, wordt je lichaam uiteindelijk beter in het omgaan met alle stressfactoren. En minder stress staat uiteraard gelijk aan een gelukkiger en gezonder leven.

3. Je krijgt er energie van

Soms heb je van die dagen waarop je bekaf bent en het laatste wat je wil is sporten. Deze dagen hebben we allemaal. Maar dit zijn vaak juist de momenten waarop het goed is om te gaan, na het sporten zul je zien dat je je 10 keer energieker voelt. Dus geef jezelf dat extra setje, achteraf zul je trots op jezelf zijn en de smaak te pakken krijgen.

LEES OOK: 8 Kleine aanpassingen die je helpen met afvallen.

4. Het geeft je een boost zelfvertrouwen 

Als je niet lekker in je vel zit is het makkelijk om je ongelukkig te voelen. Dit heeft al snel een negatief effect op diverse aspecten in je leven: relaties, carrière, doelen en etc. Maar als je werkt aan je lichaam en tevens ook aan je geest, kan je dit een enorme boost met zelfvertrouwen geven. Je wordt strakker en het belangrijkste is dat je je mentaal beter voelt.

5. Het verlicht angst

Als je last hebt van angstige gevoelens kan sporten of lichamelijke beweging in het algemeen, een goed middel zijn. De gemoedstoestand wordt namelijk onmiddellijk anders als men sport en hier kun je meer dagen van profiteren. De effecten kunnen zelfs net zo goed zijn als die van meditatie of zelfs gesprekstherapie.  

6. Het gaat slapeloosheid tegen

Als je last hebt van slapeloosheid is sport opnieuw een effectief middel. Actief bewegen en regelmatig sporten heeft aangetoond dat het slaapproblemen van slapelozen en mensen met slaapstoornissen verbetert. Je slaapkwaliteit kan er beter door worden en dit maakt dat je de volgende dag blijer en gelukkiger uit bed stapt.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten