L-Glutamine

L-Glutamine is een aminozuur (eiwit) wat een belangrijke rol speelt in vele stofwisselingsprocessen in het lichaam. L-Glutamine ondersteunt met name de darmen. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken, maar soms ontstaan er toch tekorten (bijvoorbeeld bij een voedselallergie, darmziekte, enz) en is het wijselijk om extra glutamine in te nemen. Tekorten aan glutamine kunnen onder andere zorgen voor spierbeschadigingen, darmbeschadigingen, eczeem en verzwakking van het immuunsysteem.

Het lichaam maakt zelf glutamine aan in

  • De skeletspieren
  • Longen
  • Hersenen
  • Vetweefsel

L-Glutamine als supplement

Mensen met bijvoorbeeld chronisch eczeem, (ook acne en puistjes) darmklachten en spierklachten hebben een verminderde aanmaak van glutamine en doen er dus goed aan om extra glutamine te slikken.

In de spieren van het skelet wordt het meeste glutamine aangemaakt. Omdat de waarde van glutamine lange tijd onderschat is geweest, is glutamine lange tijd beschouwd als niet relevante suppletie.

Functies van L-Glutamine

  • Stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten
  • Zuurbase balans van het lichaam (zodat ontstekingen geen kans kunnen krijgen)
  • Regulering van het celvolume
  • Herstel van maag-darm en slijmvliezen
  • Energiebron voor de dunne darm en voor de cellen van het immuunsysteem
  • Bouwstof voor glucose
  • Vervoer van stikstof en afvoer van afvalstoffen
  • Bevordert wondgenezing

Voor welke groepen mensen is het belangrijk om extra glutamine te slikken

  • Mensen met Coeliakie/voedselallergieën voor het herstel van maag en darmen
  • Mensen die (zwaar) sporten, voor het herstel van de spieren
  • Mensen die last hebben van hun huid door eczeem/acne.
  • Mensen met een ‘lekkende darm’

Glutamine IgA

In de slijmvliezen wordt met behulp van glutamine IgA aangemaakt. IgA is een antilichaam en speelt een rol in de aanpak van candida in de slijmvliezen. Als de zuurgraad in het lichaam toeneemt, krijgen ontstekingen meer de kans. Ook gaan de nieren dan meer glutamine verbruiken. Glutamine komt ook veel voor in de hersenvloeistof, vandaar dat extra Glutamine raadzaam kan zijn bij het maken van examens en om sportprestaties te verbeteren.

Tekorten aan Glutamine kunnen ontstaan door:

  • Stress
  • Teveel sporten (topsportniveau)
  • Weinig eten/vastenperiodes
  • Leverziektes
  • Voedselallergieën/lekkende darm
  • Leverziektes en infectieziektes

Bij een ernstig glutaminetekort kunnen de darmen minder voedingsstoffen opnemen. Vooral bij de ziekte van Chrohn en Colitis Ulcerosa speelt glutamine een belangrijke rol. Het kan littekenweefsel verminderen of zelfs voorkomen.

 

Tekst: Renée Beers voor VivOnline

Bron: Mens en Gezondheid