Ons lichaam is heel goed in aanvoelen wanneer het brandstof of rust nodig heeft. Zo kan het via een complex systeem van hormonen en proteïnen bepalen wanneer we honger hebben, moeten eten en wanneer we vol zitten. Maar onze hongercyclus kan nog wel eens verstoord raken.
De normale hongercyclus
In een normale hongercyclus krijgt de hersenen signalen vanuit de maag dat het leeg is. Deze signalen, gecombineerd met het hormoon en een neurotransmitter genaamd neuropeptide-Y (NPY), zijn geactiveerd om gevoelens van honger te stimuleren. Wanneer de maag vol zit met eten gaat er weer een signaal naar de hersenen om te stoppen met eten.
Verstoorde hongercyclus
Ons systeem kan verstoord raken door de Westerse levensstijl (veel suiker, weinig slaap en beweging). De signalen die aangeven om te eten en om te stoppen met eten werken dan niet meer. In plaats daarvan wordt het systeem gedreven door een verlangen naar snoep of zout en het verlangen naar emotionele voldoening die dit soort eten geeft. Dit kan leiden tot obesitas en veel gezondheidsproblemen. Onderstaande gewoontes kunnen hier toe leiden:
- Overeten.
Door te overeten weet het brein niet meer wanneer je vol zit. Daarnaast zorgt het ook voor een grotere vetopslag. - Te veel koolhydraten.
Het eten van te veel eenvoudige koolhydraten en voedingsmiddelen hoog in fructose zorgt ervoor dat de alvleesklier continu insuline vrijlaat. Het uiteindelijke resultaat is dat de bloedsuikerlevels omhoog gaan en de cellen niet de energie krijgen die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot honger, weinig energie, obesitas, diabetes en het metaboolsyndroom. - Slaaptekort.
Gebrek aan slaap kan leiden tot insulineresistentie, diabetes en ontstekingen. - Sedentaire levensstijl.
Gebrek aan beweging kan leiden tot meer vetopslag.
Neem controle over je honger
De sleutel tot het beheersen van de hongercyclus is het verbeteren van de gevoeligheid van insuline en leptine. Dit kan het beste door voedsel te eten die dienen als brandstof voor het lichaam, ontstekingen verminderen en het lichaam energie geeft. Let hiervoor op de volgende dingen:
- Let op de koolhydraten
- Eet meer proteïnen en andere ontstekingsremmend voedsel
- Beweeg
- Slaap voldoende
Tekst: Emma Bering voor Vivonline
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
31 maart 2015
Gifvrij eten
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
12 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –