Genieten van de feestdagen en tóch op gewicht blijven? Met deze tips kom jij zonder extra kilo’s de decembermaand door. Kerstkransjes, kerststol, multiple-gangendiners, glühwein, oliebollen. Allemaal heerlijk. Maar ook allemaal bomvol calorieën en stoffen waar ons lijf en onze huid niet zo blij van worden. Dat de feestdagen in aantocht zijn, betekent niet automatisch dat je je gezonde leefstijl van de afgelopen tijd radicaal aan de kersttakken hoeft te hangen. Dat zou zonde zijn. Maar natuurlijk wil je wel proeven van al het lekkers. Ik hoor je denken: “Kan ik ook genieten van al dat lekkers zónder me na de Kerst te voelen als een opgeblazen kalkoen?!’’ Voila, hierbij een aantal anti-Santa-belly tips. Het kan namelijk écht!

1. Blijf bewegen

Hoe je dag er ook uit ziet, blijf actief! Slank zijn is en blijft een kwestie van niet meer calorieën tot je nemen dan je verbrandt. Hoe meer je beweegt, hoe meer je dus kunt eten zonder aan te komen. Daarnaast zorgt beweging voor het behoud van je spieren. En hoe meer spieren, hoe meer calorieën je standaard verbrandt gedurende de dag. Hier een paar simpele manieren om je lijf en spieren alert te houden en gemakkelijk calorieën te verbranden:

 • Ga voor een verfrissende ‘energizing morning-run’ voordat alle gekte losbarst.
 • Dek de tafel mooi en help met afruimen.
 • Dans tot in de late uurtjes.
 • Maak een heerlijke strand- of boswandeling

Ook zijn er talloze oefeningen die je tussen het feestgedruis door eenvoudig in een paar seconden kunt doen. Wissel de volgende oefeningen af en aan het eind van de dag heb je er een full-body-workout opzitten!

 • Zet je rug tegen de muur, benen in een hoek van 90 graden en… hold that squat! Supereffectief, want je traint een grote spiergroep.
 • Pak een stoel en maak een paar tricep dips.
 • Maak met 2 wijnflessen in je handen een paar feestelijke bicep curls.
 • Neem een kussen van de bank en ‘planken’ maar.
 • Zet je handen op de vloer en doe wat mountainclimbers.
 • Doe wat (jumping) lunges of ga voor wat push-ups (met een kussentje onder je knieën als het niet meer gaat)
 • Doe wat sit-ups. Santa zal jaloers zijn op jouw strakke buikje na de Kerst!

2.    Spaar geen calorieën voor later op de dag

De hele dag kleine beetjes eten, behoedt je voor dips in je suikerspiegel en eetbuien. Wanneer je maaltijden overslaat, zul je op een later moment extra honger hebben. Daardoor eet je makkelijk meer dan je zou doen als je eerder op de dag ook wat gegeten had. Je werkt dan meer calorieën naar binnen dan nodig. Kies tussendoor voor gezonde snacks als ongezouten noten, gevulde tomaatjes, verse dadels, verse vis of rauwkoststicks met (zelfgemaakte) hummus. Snack wel met mate, want het is een beetje zonde als je al vol zit, terwijl je nog aan het heerlijke kerstdiner moet beginnen.

3.    Groenten en eiwitten zijn je beste vrienden

Groenten en eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je minder zult eten en minder snack-attacks hebt. Goede eiwitten vind je bijvoorbeeld in yoghurt of biogarde, geitenkaas, hüttenkäse, biologische kip en eieren. En beter dan met een groene smoothie (met wat gojibessen on top voor het kerstgevoel) kun je je dag niet beginnen! Genoeg opties dus ook voor een heerlijk en healthy kerstontbijt.

4.    Eet alleen wat je echt lekker vindt

De tafels staan tijdens de feestdagen altijd vol met lekkers. Als je dan toch wilt ‘zondigen’, ga dan alleen voor datgene dat jij het állerlekkerst vindt. En geniet daar optimaal van. Proef van alles een beetje, maar voel je vooral niet verplicht om alles op te eten. Hoe lastig het ook is, probeer niet te eten uit automatisme. Dat geeft je een heel blij gevoel: You’re stronger than you think! Een gouden tip voor het kerstdiner: neem een kleiner bord.

5.    Maak een gezonde versie van jouw ‘favo food’

Dit kun je doen door alles zo puur en vers mogelijk te bereiden. Geen kant-en-klaar, voorverpakt, zakjes en potjes dus. Een gezond alternatief voor het bakken of braden van vlees is grillen. Groente kun je stomen in plaats van koken. Zo behoud je zoveel mogelijk vitamines. Probeer vette sauzen, kazen, gefrituurde hapjes, alcohol en suiker te vermijden. Ook al smaakt het misschien niet precies hetzelfde als je gewend bent, je zult de gezonde variant gaan waarderen. Vooral als je merkt dat je je na het eten energieker, minder opgeblazen en minder schuldig voelt. Ben je ergens te gast? Vraag dan de gastheer of –vrouw om extra groente bij het menu en om sauzen apart te serveren. Je kunt natuurlijk ook je eigen gezonde snacks meenemen of ervoor kiezen om zelf de sterren van de hemel te koken.

Meer tips nodig?

Dit kun je ook nog doen om tijdens de feestdagen op gewicht te blijven:

 • Drink veel water en wissel sowieso elk alcoholisch drankje af met een glas water.
 • Drink alcohol met mate. Het is één van de grootste boosdoeners wat feestkilo’s betreft. Eet van tevoren wat goede vetten zoals een ongezouten noten, wat zalm of een avocado – dit zorgt er namelijk voor dat de alcohol minder snel wordt opgenomen in je bloed.
 • Lang leve mintjes en kauwgom – deze helpen je minder te snacken en drinken.
 • Denk aan je mooie, nieuwe jurkje voor Oud & Nieuw of aan komende zomer. Het mag dan nog even duren, maar bedenk: ‘summer bodies are earned in the winter’.

Hopelijk helpen deze tips je om dit jaar de kerstkilo’s te voorkomen. Maar het belangrijkste is: GENIET! Het is tenslotte maar één keer per jaar Kerst en Oud & Nieuw en dan mag je best wat meer genieten van dingen waar jij blij van wordt. We wish you warm, happy & healthy days!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten