Heerlijk een soepje, lekker laten trekken en dan genieten van een heerlijke, gezonde maaltijd. Saoto soep is een grote favoriet, het is zo gezellig met al die bakjes op tafel, zo kan ieder zijn eigen soepje maken. Wil je een gezonde maaltijd? Dan laat je de rijst en de chipjes achterwege. Zo is de soep geschikt voor iedereen. Je kan de bouillon heerlijk laten trekken en er de volgende dag van genieten, de soep is dan zelfs nog lekkerder. Of maak zondag een grote pan en vries het in, zo kan je de hele week makkelijk en gezond eten!

Saoto soep

Personen: 4

Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 1 uur wachten

Ingrediënten 

  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm laos (1 eetlepel laos poeder kan ook)
  • 1 stengel citroengras
  • Kokosolie (of olijfolie)
  • 1 kg kippendijen (het liefst scharrel/biologische kip)
  • 4 blokjes gevogeltebouillonpoeder (haal dit bij de biologische winkel, hier zit er geen E-nummers in)
  • 3 l water

Garnituur

  • 200 gr Surinaamse rijst
  • 4 eieren
  • 1 rode peper
  • 5 eetlepels zoute sojasaus
  • bladselderij
  • 100 gr tauge
  • 200 gr kleine frietchips
  • gebakken uitjes

Bereiding

Pel en snij de uien en knoflook grof. Schil de laos en kneus de citroengras. De citroengras kneus je door er met een groot mes op te slaan, hierdoor breekt het citroengras een beetje waardoor de heerlijke smaak beter vrij komt.

Verhit een scheut olijfolie in de soeppan en bak de kippendijtjes om en om lekker bruin. Als de kip goudbruin is haal je de stukjes uit de pan en leg ze op een bord. Doe de laos, knoflook, ui, citroengras en de bouillonblokjes in de pan en fruit dit 5 minuten zodat alle smaken en geuren vrij komen.

Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij, breng dit aan de kook en laat het 20 minuten rustig koken. Haal een derde van de kip uit de pan en laat dit afkoelen. Zet het vuur laag en laat de soep nog circa een uur koken.

Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Breng een pan water aan de kook en kook de eieren hierin in circa 8 minuten hard. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water, pel de eieren.

De kip die je uit de pan gehaald hebt en die inmiddels is afgekoeld kan je nu in stukjes snijden. Verhit een koekepan met een scheutje olie en bak de kip goudbruin.

Snijd de bovenkant van de rode peper eraf en rol de peper tussen je handen, zo vallen alle pitjes eruit. Hou je heel erg van pittig laat de pitjes dan zitten. Snijd de peper in dunne ringetjes. Schenk de soyasaus in een kommetje en doe de peperreepjes erbij. Snijd de bladselderij fijn.

Serveer de rijst, eieren, gebakken kip, bladselderij, peper-soyasaus, tauge, frietchips en de gebakken kip elk in een apart schaaltje. Schenk voor iedereen een kommetje soep in en laat iedereen zijn saoto soep naar keuze garneren.

Eet smakelijk!

 

Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline