Dat je hormonen een hele belangrijke rol spelen in je algemene gezondheid en gemoedstoestand wordt steeds duidelijker. Steeds meer mensen, en gelukkig ook gezondheidscoaches, artsen en producenten van voeding, keukengerei en verzorgingsproducten zijn zich ervan bewust. Ze doen hun best zo min mogelijk hormoon verstorende stoffen (zoals BPA, parabenen, kwik, lood en pesticiden) hun/andermans lijf binnen te laten komen. Dit omdat inmiddels bekend is dat het de hormoonhuishouding behoorlijk in de war kan schoppen. Ben jij benieuwd om welke stoffen het gaat of welke gewoontes een invloed hebben op onze hormoonbalans? Lees dan snel verder.

Hormonen uit balans

Deze hormoon verstorende stoffen bevorderen de aanmaak van hormonen die je liever niet teveel hebt, en verhinderen de aanmaak van hormonen die je juist wel nodig hebt. Ook de werking van hormonen wordt door deze stoffen negatief beïnvloed. Voorbeelden van verstoringen in de hormonale balans zijn  de ontwikkeling van auto-immuunziekten, vruchtbaarheidsproblemen, een niet optimaal werkend metabolisme, ontwikkelings- en gedragsproblemen, en ga zo maar door. Zaak dus om deze endocrine disruptors, zoals ze in het Engels genoemd worden, de baas te zijn.

Hormonen in balans

Aangezien deze stofjes praktisch overal te vinden zijn – in voeding, verzorgingsproducten, zonnebrand, parfum, antibacteriële zeep, schoonmaakproducten, wasmiddel, douchegordijnen, plastic speelgoed, elektrische apparaten, sprays, enz. – is vermijden makkelijker gezegd dan gedaan. Met onderstaande tips kom je een heel eind!

Vermijden van hormoonverstorende stoffen

1. Berg voedsel op in glazen potten, zowel in de voorraadkast als in de koelkast
2. Gebruik geen plastic bakjes en plasticfolie in de magnetron! Kies voor glas of keramiek
3. Vervang plastic keukengerei (zoals spatels en snijplanken) voor materiaal van ijzer, staal, metaal of bamboe
4. Gebruik glazen van glas ipv plastic, ook belangrijk voor de kids
5. Koop water/sap in flessen van glas en gebruik BPA vrije bottles to go, zoals de Dopper.
6. Wanneer je een vaatwasser hebt, gebruik zo min mogelijk afwasmiddel en gebruik wasmiddel wat vrij is van fosfaat en geurstoffen. Voor afwassen met de hand, probeer eens warm water met Kastilië zeep, citroen en azijn.
7. Voorkom het uitdrogen van voedsel door het niet te lang te verhitten
8. Eet zo veel mogelijk lokale en biologische producten; deze bevatten veel minder pesticiden en bestrijdingsmiddelen
9. Koop zoveel mogelijk vers en rauw voedsel. Als je voorverpakt voedsel koopt, dan het liefst verpakt in karton of BPA-vrij materiaal. Verwijder het plastic en verpak het product op een andere manier voor bewaring in de voorraadkast of koeling
10. Koop vers, biologisch, gras gevoerd vlees; dit bevat de minste antibiotica (waar wij op deze manier resistent voor kunnen worden) en hormonen

Tekst: Evelien Blom voor VivOnline

 

Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten