Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.
De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren
Essentiële- en niet-essentiële vetzuren
Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.
Omega-3
Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.
Omega-6
Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.
Omega-9
Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.
Verhouding
Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.
Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis of algen. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.
Omega 3 supplement
Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook een visolie supplementen te nemen.
Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.
Alles lezen over de voordelen van een algen-omega 3 in vergelijking met een gewone visolie capsulie?
Bekijk dan dit artikel van Rineke Dijkinga waarin ze alles uitlegt.
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
11 december 2014
Sporttrends 2015
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
2 juli 2016
3 x ei love you
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
10 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –