Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.
De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren
Essentiële- en niet-essentiële vetzuren
Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.
Omega-3
Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.
LEES OOK: De visolie van EQ Pure Arctic Oil is een fijne dagelijkse aanvulling.
Omega-6
Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.
Omega-9
Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.
Verhouding
Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.
Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.
Suppletietips
Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook visolie supplementen te nemen. Zoals bijvoorbeeld deze. Let hierbij op dat het een gezuiverde kwaliteit is en dat er vitamine E (tocoferol) bij zit als antioxidant, aangezien visolie zeer oxidatiegevoelig is. Slik je bloedverdunnende medicijnen? Raadpleeg dan eerst een arts of therapeut, voordat je supplementen neemt. Gewoon vis eten kan natuurlijk wel!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerde berichten
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
25 maart 2015
De vetfluisteraar
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
13 augustus 2015
Homemade Hummus
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
2 juli 2014