Essentiële en niet essentiële vetzuren? Omega 3, 6 en 9? Zie jij door de bomen het bos nog? Dat dachten we al! Daarom hieronder een heldere uitleg.
De juiste balans in omega’s essentiële vetzuren
Essentiële- en niet-essentiële vetzuren
Er zijn essentiële- en niet-essentiële vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. De naam essentieel is gegeven, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.
Omega-3
Omega-3 zijn van die essentiële vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn de paradepaardjes van omega-3. Zij zijn onder andere van belang voor het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. Omdat het omzetten van ALA in EPA/DHA zo moeizaam gaat en beperkt is moet je deze ook via voeding en/of suppletie tot je nemen. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.
Omega-6
Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linzolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.
Omega-9
Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheidsbevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.
Verhouding
Het mensenlichaam is een goed geoliede machine, die het beste functioneert als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge intake namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.
Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de intake van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op de paradepaardjes EPA en DHA, door het eten van vette vis of algen. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben.
Omega 3 supplement
Zoals gezegd, kan het zeker geen kwaad om, naast het regelmatig eten van vis, ook een visolie supplementen te nemen.
Ik kies zelf liever voor een vegan variant op basis van algen-olie. Algen zijn de primaire en hiermee zuiverste bron van de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Daarom kies ik voor deze vegan versie van deze gezonde meervoudig onverzadigde vetten. En het is ook de meest duurzaamste optie voor het milieu.
Alles lezen over de voordelen van een algen-omega 3 in vergelijking met een gewone visolie capsulie?
Bekijk dan dit artikel van Rineke Dijkinga waarin ze alles uitlegt.
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
17 september 2015
Ontbijt ijs
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
9 juni 2016
Rode linzensoep
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
23 maart 2015
Dopper winnen
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
6 oktober 2014
Eetdagboek review
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
16 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –