Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
7 januari 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –