Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
2 juli 2016
3 x ei love you
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
30 september 2015
Glutenvrije maand
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
8 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –