Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
25 maart 2014
Presentatie coaching
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 juni 2014
Frisse juice
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
8 mei 2014
Mom in shape
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
9 november 2014
Herfstige salade
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
27 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –