Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
30 december 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –