Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerde berichten
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
12 juni 2014
Frisse juice
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
6 september 2016
Keltisch zeezout
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
3 december 2015
Ontgif je groenten
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
8 mei 2014
Mom in shape
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
16 maart 2019