Basilicum is vooral bekend in de Italiaanse keuken. Wie eet er immers niet regelmatig een lekker broodje of salade Caprese? Toch is dit groene plantje niet alleen geschikt om mee te kokkerellen. Een beetje doe-het-zelver maakt er binnen een handomdraai een masker van.
De naam basilicum is afgeleid van het Oudgriekse woord Basilcum, wat koning betekent. Het wordt dan ook ´koningskruid´genoemd. De roots van basilicum liggen in India, daar is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank. In de 12de eeuw kwam Basilicum naar Frankrijk.
Basilicum: goed voor de spijsvertering
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Basilicumthee
Je kunt het kruidenplantje op veel manieren in je voeding verwerken. Zo kun je het onder andere aan soep, sla, pasta of aan sauzen toevoegen. Ook kun je basilicumthee drinken. Gebruik een aantal blaadjes en voeg hier kokend water aan toe, laat het even trekken en geniet van je gezonde kop thee. Wacht niet tot het groen wordt; het water verkleurt namelijk niet, de thee zal er doorzichtig uitzien.
Acne en huidinfecties
Dat basilicum lekker smaakt, zal niemand betwisten. Maar het mooiste is nog dat het kruid hartstikke gezond is. Het kruid heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het ontsmettend werkt en roodheid tegengaat. De blaadjes van de plant zijn daarom ideaal voor het behandelen van acne en huidinfecties.
Gezichtsmasker
Verwerk basilicum in je home-made gezichtsmasker. Doe een stuk of tien blaadjes in een mixer tot het een pappig geheel wordt. Voeg eventueel nog andere producten toe, zoals klei of yoghurt. Dit is een goed bindmiddel maar helpt ook bij het reinigen van de huid.
Weetjes over basilicum
- Het groeit niet meer in het ‘wild’, maar wordt alleen nog maar gekweekt
- Er zijn heel veel soorten, die allemaal hun eigen smaak en werking hebben
- Het wordt in de kookboeken ook wel ‘Bazielkruid’ genoemd
- Je er heel lekkere juice van kan maken?
Tekst: Shanise de Ruiter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
2 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –