Het is koud, de dagen zijn kort en op het moment dat je opstaat heb je het idee alsof het 4 uur ‘s nachts is. Herkenbaar? Wij geven je wat tips om de winter door te komen met genoeg energie in plaats van een winterslaap willen houden…

Gezond winters stamppotje

Winter en stamppot horen bij elkaar als Peppie en Kokkie. Het enige nadeel is dat het vaak zware kost is en dat van ‘gewone’ aardappels de glucosespiegel ook nog eens stijgt als een malle. Onderstaande stamppot vult, zit boordevol goede voedingsstoffen en houdt je glucosespiegel ook nog eens in toom door het gebruik van zoete aardappels.

Ingrediënten:

 • 500 gram boerenkool
 • 700 gram zoete aardappel
 • 1 flinke tak rozemarijn
 • 1 el mosterd
 • Scheutje amandelmelk
 • Klontje roomboter
 • Zout en peper

Bereiding:

Je kunt het natuurlijk gewoon koken, maar wij stomen dit stamppotje, dat is lekker makkelijk en je gooit op deze manier niet veel vitaminen weg met het kookvocht. Stomen kan in een stoomoven en ook gewoon met een laagje water onder een stoommandje in een grote pan: de geschilde en in schijfjes gesneden zoete aardappels leg je op het mandje met daarbovenop de gesneden boerenkool en de fijngesneden rozemarijn. Zodra je de aardappels kunt doorprikken giet je voorzichtig het water uit de pan en haal je het stoommandje onder de aardappels vandaan. Stamp met een stamper de boel door elkaar. Giet hierover een klein scheutje (verwarmde) amandelmelk en doe er een klontje roomboter en een eetlepel mosterd bij. Breng nog meer op smaak met wat (Himalaya)zout en zwarte peper uit de molen.

Vitamine D3

Alleen hoogzomer, en vaak nog alleen tijdens de heetste uren van de dag, is de zonkracht in Nederland sterk genoeg om de productie van Vitamine D op gang te brengen. Hoewel in vette vis en levertraan redelijk wat vitamine D zit, is zonlicht toch echt onze belangrijkste bron.

Vitamine D zorgt voor de calcium-fosfor huishouding in het lichaam en er is steeds meer bewijs dat het ook een gunstige werking heeft op veel andere gebieden, waaronder het immuunsysteem, hart- en vaatziekten en de ontwikkeling van auto-immuunziekten.

Om aan de benodigde bloedwaarde te komen zou je het beste het hele jaar een vitamine D supplement kunnen nemen. Dit adviseren we zeker aan 50-plussers, mensen met een donkere huidskleur en mensen die veel binnen zitten. Vitamine D3 is overigens de best opneembare vorm.

Thermoregulatie

Ga wandelen op het strand of fietsen in het bos. Ook als het écht koud is. En hoewel het heel aantrekkelijk lijkt, pak je dan liever niet in als mummy, met een gewatteerde jas, dikke sjaal, muts en handschoenen. Door alle comfort wordt ons lichaam namelijk steeds minder efficiënt in thermoregulatie. Thermoregulatie is het natuurlijk vermogen om te dealen met koude en warmte.

Het is ‘even’ wennen, maar stap ook eens onder een koude douche in de winter… Wedden dat je het daarna heerlijk warm krijgt!

Hot chocolate

Je kunt je geen winter zonder warme chocomelk voorstellen? Wij begrijpen je! Hieronder het recept om thuis eens een gezonde variant te maken.

Ingrediënten:

 • 250 ml amandelmelk
 • 1 el rauwe cacaopoeder
 • 1 tl gemalen vanille
 • 1 tl gemalen kaneel

Bereiding:

Alle ingrediënten bij elkaar in een steelpan, even doorroeren met een garde en niet laten koken.

Deze chocolademelk is bitter van smaak door de rauwe cacao. Hou je meer van zoet, doe er dan wat kokosbloesemsuiker of honing doorheen. Uiteraard smaakt dit alles nóg lekkerder met een stukje chocoladecake!

Ben je snel verkouden in de winter? Lees dan hier hoe je daar een eind aan maakt.

Tekst: Joyce Puister voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten