Weet jij je eigen bloedgroep? Dan hebben wij hier de voedingsmiddelen waarbij jij het beste gebaat bent of juist niet. Weet jij je eigen bloedgroep niet, maar zou je deze wel graag willen weten? Geef dit even aan bij je huisarts.
Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en levensstijl. In eerste instantie was hij geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat iedereen anders reageerde op zijn voorgeschreven vegetarische of vetarme diëten. Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. Daarvan uitgaande zou dan een of ander aspect van het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken. Na talloze patiënten te hebben gezien in de loop der jaren, tekende zich een geleidelijk patroon af. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingsmiddelen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat mensen met bloedgroep A slecht reageerden op een eiwitrijk dieet. Ze voelden zich moe en ziek. Daarentegen bleken mensen met bloedgroep O juist bijzonder goed te reageren op een eiwitrijk dieet. Zij konden grotere krachtinspanningen leveren. Het bloedgroepdieet is gericht op het bereiken van een optimale energiebalans. Het past dus wel een beetje bij de orthomoleculaire voedingskunde. Er bestaat ook een boek over het bloedgroep dieet.
Er zijn vier soorten bloedgroepen: O, A, B en AB. De indicatie positief en negatief spelen hierbij geen rol. De bloedgroep AB is een zeldzame bloedgroep en heeft dan ook het meest uitgebreide dieet van de onderstaande bloedgroepen.
Mensen met bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O zijn vaker ontstekingsgevoelig. In deze bloedgroep komen artritis, huideczeem en peesontstekingen veelvuldig voor. Deze mensen kunnen beter geen tarwe, andere granen of koolhydraten nemen. Deze producten werken namelijk ontstekingen in de hand. Het lichaam verzuurd hierdoor. Zij kunnen zich beter richten op eiwitten, waardoor zij betere prestaties zullen leveren. Bij mensen met deze bloedgroep komen allergieën en intoleranties ook het meest voor. Verder kunnen zijn beter kidneybonen, mais, witte bonen, kool, linzen, bloemkool, spruitjes, avocado’s, sinaasappelen en mosterd vermijden.
Mensen met groep A
Mensen met bloedgroep A kunnen beter vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten in de vorm van groenten/fruit en zuivel. Zij zouden geen of zo min mogelijk vlees, bruine bonen, zuivel, lima bonen en tarwe moeten eten.
Mensen met groep B
Mensen met bloedgroep B zijn gebaat bij een heel gevarieerd dieet, bestaande uit vlees, vis, groenten en granen. Zij moeten er voor zorgen dat ze geen of weinig pinda’s, zaden, tarwe, linzen, sesam en boekweit consumeren.
Mensen met groep AB
Mensen met deze bloedgroep komen het best tot hun recht door het eten van lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas. Zij moeten als het even kan rood vlees, lima bonen, mais, bruine bonen, zaden en boekweit vermijden. Het bloedgroepdieet was in principe gericht op een betere spijsvertering en gewichtsverlies. Maar in de orthomoleculaire voedingskunde en de natuurgeneeskunde is er inmiddels succesvol onderzoek gedaan naar de bijkomende voordelen van deze specifieke voedingsmiddelen bij iedere bloedgroep.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: CIVAS opleidingsinstituut en bloedgroepdieet.org
Wil je meer weten over bijvoorbeeld een stabiele bloedsuikerspiegel? Lees dan dit artikel!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
20 juni 2015
Lazy Sushi
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
21 augustus 2017
Avocado risotto
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
30 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –