Weet jij je eigen bloedgroep? Dan hebben wij hier de voedingsmiddelen waarbij jij het beste gebaat bent of juist niet. Weet jij je eigen bloedgroep niet, maar zou je deze wel graag willen weten? Geef dit even aan bij je huisarts.
Natuurgeneeskundige Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroep, voeding en levensstijl. In eerste instantie was hij geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat iedereen anders reageerde op zijn voorgeschreven vegetarische of vetarme diëten. Hij concludeerde dat bloed de fundamentele voedingsbron is van het lichaam. Daarvan uitgaande zou dan een of ander aspect van het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken. Na talloze patiënten te hebben gezien in de loop der jaren, tekende zich een geleidelijk patroon af. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingsmiddelen. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat mensen met bloedgroep A slecht reageerden op een eiwitrijk dieet. Ze voelden zich moe en ziek. Daarentegen bleken mensen met bloedgroep O juist bijzonder goed te reageren op een eiwitrijk dieet. Zij konden grotere krachtinspanningen leveren. Het bloedgroepdieet is gericht op het bereiken van een optimale energiebalans. Het past dus wel een beetje bij de orthomoleculaire voedingskunde. Er bestaat ook een boek over het bloedgroep dieet.
Er zijn vier soorten bloedgroepen: O, A, B en AB. De indicatie positief en negatief spelen hierbij geen rol. De bloedgroep AB is een zeldzame bloedgroep en heeft dan ook het meest uitgebreide dieet van de onderstaande bloedgroepen.
Mensen met bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O zijn vaker ontstekingsgevoelig. In deze bloedgroep komen artritis, huideczeem en peesontstekingen veelvuldig voor. Deze mensen kunnen beter geen tarwe, andere granen of koolhydraten nemen. Deze producten werken namelijk ontstekingen in de hand. Het lichaam verzuurd hierdoor. Zij kunnen zich beter richten op eiwitten, waardoor zij betere prestaties zullen leveren. Bij mensen met deze bloedgroep komen allergieën en intoleranties ook het meest voor. Verder kunnen zijn beter kidneybonen, mais, witte bonen, kool, linzen, bloemkool, spruitjes, avocado’s, sinaasappelen en mosterd vermijden.
Mensen met groep A
Mensen met bloedgroep A kunnen beter vegetarisch eten geadviseerd met veel koolhydraten in de vorm van groenten/fruit en zuivel. Zij zouden geen of zo min mogelijk vlees, bruine bonen, zuivel, lima bonen en tarwe moeten eten.
Mensen met groep B
Mensen met bloedgroep B zijn gebaat bij een heel gevarieerd dieet, bestaande uit vlees, vis, groenten en granen. Zij moeten er voor zorgen dat ze geen of weinig pinda’s, zaden, tarwe, linzen, sesam en boekweit consumeren.
Mensen met groep AB
Mensen met deze bloedgroep komen het best tot hun recht door het eten van lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, linzen, rijstproducten, groene groenten en ananas. Zij moeten als het even kan rood vlees, lima bonen, mais, bruine bonen, zaden en boekweit vermijden. Het bloedgroepdieet was in principe gericht op een betere spijsvertering en gewichtsverlies. Maar in de orthomoleculaire voedingskunde en de natuurgeneeskunde is er inmiddels succesvol onderzoek gedaan naar de bijkomende voordelen van deze specifieke voedingsmiddelen bij iedere bloedgroep.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: CIVAS opleidingsinstituut en bloedgroepdieet.org
Wil je meer weten over bijvoorbeeld een stabiele bloedsuikerspiegel? Lees dan dit artikel!
Gerelateerde berichten
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
9 november 2014
Herfstige salade
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
20 juni 2016
3 x koffievervangers
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
23 februari 2016