Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
30 september 2015
Glutenvrije maand
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
6 oktober 2014
Eetdagboek review
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
31 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –