Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
11 december 2014
Sporttrends 2015
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
13 augustus 2015
Homemade Hummus
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
28 juli 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –