Waar in 2014 Calisthenics, HIIT, Piloxing en SoulCycle dé sporthits van het jaar waren, lijken de trends voor 2015 redelijk in dezelfde lijn te liggen. En dan mogen we denk ik wel concluderen dat deze trainingsvormen succes hebben. Persoonlijk kan ik de effectiviteit van HIIT trainingen beamen – ik heb namelijk nog nooit in zo’n korte tijd zo’n verschil qua effect op mijn lichaam en vooruitgang qua uithoudingsvermogen ervaren. Hierbij de trends voor 2015 op een rijtje. Ze lijken allemaal redelijk op elkaar, dus het ziet ernaar uit dat de golden key in fitnessland eindelijk gevonden is! Doen jullie dit jaar (weer) mee?

Body weight training
Ook wel Calisthenics genoemd. Crisis of niet, feit blijft dat je met je eigen lichaamsgewicht de meest effectieve oefeningen kunt uitvoeren. Dag gewichten, apparaten en dure sportschoolabonnementen. Hallo woonkamer, straat of park. Calisthenics is een verzamelnaam voor oefeningen waarbij je eigen lichaamsgewicht voor je werkt, zoals push-ups, lunges en squats. Zoek een park met een bankje voor wat tricep-dips, maak squats en lunges langs een mooie vijver of druk je op langs de branding. Het enige wat je nodig hebt is zelfdiscipline of een drill instructor. Heerlijk, toch?

High-intensity interval training (HIIT)
HIIT staat dus voor High Intensive Interval Training en is super effectief! Voorbeelden van HIIT trainingen zijn: Bootcamp, Crossfit, Gladiator, Insanity, GRIT, Tabata. Een HIIT verhoogt je metabolisme, stimuleert de productie van groeihormoon, verbetert je conditie en vergroot je explosieve kracht. Daarnaast vermindert het de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat HIIT tot 50% effectiever is voor het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training. Voorbeelden van oefeningen tijdens een HIIT training zijn sprints, touwtje springen, lunges, push-ups, jump squats, mountain climbers, jumping jacks, chest presses, bicep curls, tricep dips, planks, sit-ups en burpees, al dan niet met gebruik van gewichten. HIIT trainingen kenmerken zich door de relatief korte duur van de training. Je doet relatief veel herhalingen van sets, maar de sets an sich duren steeds maar rond de 1 minuut. Groot voordeel: binnen een uur heb je de meest effectieve workout ever gehad. Groot nadeel: 30-60 seconden álles geven wat je in je hebt doet pijn, écht pijn. Klinkt heftig? De oefeningen zijn aan te passen aan ieder niveau. Ga de strijd aan met jezelf en zie jezelf elke week beter worden.

Strenght training
Wie nog steeds denkt dat krachttraining alleen bestemd is voor bodybuilders in spé heeft het finaal mis. Vandaag de dag doen allerlei verschillende doelgroepen aan krachttraining; mannen en vrouwen, jong en oud, kinderen en mensen met een chronische ziekte. Allemaal met als doel: hun spierkracht, -massa, stofwisseling en vetverbranding verbeteren of behouden. Hop, aan de gewichten dus! Al eens gehoord van kettlebells? Die zijn top! Google maar.

Yoga
Zoveel mensen, zoveel vormen yoga. Populair zijn power yoga, hatha yoga, hot yoga, bikram yoga en Vinyasa yoga. Echt voor ieder wat wils dus. Probeer dit jaar eens wat verschillende lesjes en vind de vorm die bij jou past. Voor elk doel (lenigheid, soepelheid, kracht, ontspanning, warmte voor de spieren) is er een passende les. En het zweverige is er al lang van af. Echt.

Functional fitness
Bij functionele training gaat het erom bewegingen uit je daily life na te bootsen. Het is een vorm van krachttraining om je balans, coördinatie, kracht en conditie te verbeteren om zo je dagelijkse bewegingen beter uit te kunnen voeren. Ook weer geschikt voor jong en oud. Ervaren of niet.

Heel veel sportplezier in 2015! En remember… het is nooit te laat om te beginnen!!!

Tekst: Evelien Blom

Bron: American College of Sports Medicine 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten