Eetgewoontes aanpassen is lastig? Begin met iets kleins. Zoals: Meer water drinken. Voeg elke week iets toe en aan het einde van het jaar kijk je terug op 52 nieuwe eetgewoontes! En wist je dat de meeste gewoontes al na ongeveer drie weken volhouden zijn ingesleten in je brein?
Wij hebben hier alvast wat tips om je met die kleine veranderingen op weg te helpen.
Misverstand
“Als ik te weinig groente eet dan compenseer ik dat met fruit.”
Slim bedacht, maar jammer genoeg kunnen groenten en fruit elkaar niet vervangen. Al is niet precies duidelijk hoe, de verschillende gezonde voedingsstoffen in groente en fruit werken met elkaar samen. Je hebt dus beide nodig en zo veel mogelijk variatie.
Kies voor gebroken lijnzaad
Lijnzaad bevat veel anti-oxidanten, die het lichaam nodig heeft om gifstoffen te neutraliseren en te verwijderen. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren en voedingsvezels. Budgettip: Lijnzaad heeft ongeveer evenveel voedingswaarde als chiazaad, maar is veel goedkoper.
Eet regelmatig producten met zeewier
Eetbare wieren bevatten grote hoeveelheden vitamines, co-vitamines, spoorelementen, enzymen en essentiële aminozuren. Met name natuurvoedingswinkels verkopen producten met zeewier. Je kunt kelp noodles , zeewierpasta en chips uit zee (crackers gemaakt van zeewier) ook online bestellen bijvoorbeeld via Zeewierwinkel.nl. Ook lekker: de honderd procent plantaardige Dutch Weedburger.
Kies voor de hele vrucht in plaats van alleen het sap
Een glas sap bevat wel vitamines, maar geen of te weinig vezels. Eet liever de hele sinaasappel.
Laat je inspireren door “The Japanese way of living”
Op het Japanse eiland Okinawa wonen de meeste honderdjarigen ter wereld. Sowieso zijn Japanners een gezond volk. Slecht 2,9 procent van de vrouwen heeft overgewicht. De eetgewoontes van de Japanse Okinawanen onder meer: Geen zuivel, zeer weinig vlees en eieren, ontbijt met rijst, misosoep en een stukje vis. Voor de meeste Nederlanders nogal bewerkelijk. Maar toch valt er iets van hun goede gewoontes af te kijken. Japanners eten tot ze voor 80% procent vol zitten. Dit heet: “Hara hachi bu”.
Zet een schaal met fruit op tafel
Betrap je jezelf er steeds weer op dat je naar een ongezonde snack grijpt? Of minder dan twee stuks fruit per dag eet? Zet eens een grote schaal met veel kleurig en hapklaar fruit op tafel. Gewassen druiven, bosbessen, bananen, appels en sinaasappels. Zet de schaal goed in het zicht en je zult merken dat je vanzelf sneller naar een gezonde snack grijpt.
Drink een glas water na elk ander drankje
Dé manier om genoeg water en minder calorieën binnen te krijgen en natuurlijk een kater te voorkomen. Drink een glas water na elk ander drankje.
https://staging.vivonline.nl/citroenwater-tegen-nierstenen/
Zet elke dag een pot groene thee
Groene thee zou het verouderingsproces vertragen (en je krijgt er een gezonde huid van), hartproblemen helpen voorkomen, de spijsvertering verbetering, de vetverbranding stimuleren en de weerstand vergroten. Een hoop positieve dingen dus. Vul dagelijks een thermosfles met groene thee, zodat je zeker een paar koppen per dag drinkt.
Voeg Miso toe als smaakmaker
Miso is een supergezond hartig Japans goedje van gefermenteerde soja of rijst. Miso bevat veel B-vitaminen, calcium en ijzer. Net als bij kaas geldt: hoe ouder (en donkerder van kleur), hoe sterker en unieker de smaak. Geschikt voor dressings, marinades, soepen en sauzen.
Drink elke dag 1 kop gemberthee
Gember is een zeer krachtige anti-oxidant bomvol, vezels, vitaminen en mineralen. De wortel is goed voor je spijsvertering en immuunsysteem en kan helpen om hoofdpijn, verkoudheid en griep te verjagen. Ook is het goed bij zwangerschapskwaaltjes zoals bijvoorbeeld misselijkheid of oprispingen. Laat geraspte verse gember trekken in gekookt water, eventueel met een kaneelstokje en wat citroensap. Je kunt ook koude gemberthee maken. Heerlijk voor in de zomer!
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
31 juli 2014
A kiwi a day…
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
9 juni 2016
Rode linzensoep
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
29 april 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –