Je hebt er vast weleens iets van gezien of gehoord of wie weet heb je het eens gedaan: wandklimmen. Klimmen is een onwijs stoere sport en ook jij kunt het doen! Mocht je jezelf geen held vinden en liever met een grote bocht om de klimmuur heen lopen, lees dan toch even verder. Deze positieve effecten van klimmen veranderen je van gedachte!

Wanneer je een klimmuur binnen gaat, zie je een grote speeltuin voor volwassenen. Hoge muren vol gekleurde grepen, mensen die als aapjes naar boven klimmen, swingende muziek en een vrolijke sfeer. Het is híerdoor meestal al super leuk om er gewoon een lekker speciaalbiertje te drinken en je ogen uit te kijken. Wil je het toch zelf ook de wand op, dan kan je het volgende verwachten.

9 redenen om te klimmen

  1. Je gaat oplossingsgericht en creatief denken. Klimmen is als puzzelen. Je puzzelt je de weg naar boven en kunt je weer speels en kind voelen en je hierdoor heerlijk vrij voelen.
  2. Het is krachttraining, maar dan leuk. Voor klimmen gebruik je je lichaam op een heel andere manier dan bij andere sporten. Al spelend train je je lichaam en word je sterker.
  3. Klimmen maakt je hoofd leeg. Je bent helemaal in het moment, doordat je simpelweg niet anders kan. Al klimmend aan je boodschappenlijstje denken bijvoorbeeld: dat lukt je niet!
  4. Je traint je focus. Om te klimmen moet je focussen. Daarnaast kun je je telefoon niet bij je houden als je aan de muur hangt, en word je dus niet afgeleid door de buitenwereld. Soms ervaar je hierdoor een gevoel van tijdloosheid, waarbij je opgaat in wat je aan het doen bent.
  5. Klimmen vergroot je zelfvertrouwen. Doordat je steeds een beetje beter wordt in je techniek en sterker wordt, lukt het steeds een beetje beter om routes uit te klimmen en kun je steeds een hoger niveau uitklimmen. Het succesvol afronden van een route geeft een echte kick en een boost aan je zelfvertrouwen.
  6. Je wordt flexibel. Voor klimmen gebruik je je lichaam op een heel andere manier dan je gewend bent. Je spant en ontspant spieren waarvan je soms niet wist dat je ze had, komt in de gekste houdingen en maakt de spannendste bewegingen.
  7. Je synchroniseert je lichaam en geest. Om te kunnen klimmen moeten je lichaam en geest uitermate goed samenwerken. Zeker bij stukken in je route waarbij balans erg belangrijk is. Je verbetert langzaam dus ook je balans.
  8. Klimmen is goed voor je sociale leven. Over het algemeen zijn klimmers hele relaxte mensen, maar ze zijn wel uiteenlopend. Jong en oud kom je tegen in de klimhal. Het is een sport voor iedereen. Door deze gemeenschappelijke hobby raak je snel aan de praat met anderen en puzzel je samen je weg naar boven uit. Vaak zijn klimmers erg enthousiast over wat zij doen en dat werkt erg aanstekelijk en verbindend.
  9. Klimmen is als een spiegel. Ben jij vandaag niet goed in balans? Dan merk je dat op de muur. Zit je erg in je hoofd, dan zul je minder lekker klimmen. Ben je erg in problemen aan het denken, dan ben je vast minder flexibel die dag. Ben jij iemand die risico’s durft te nemen of zoek jij naar zekerheid? Ook dat zie je terug op de muur. Je kunt veel inzichten halen uit klimmen als je dit bewust doet.

 

Klimmen eng?

Natuurlijk kan klimmen erg eng lijken en die hoge muren zijn voor velen zeker intimiderend. Toch ga je niet onvoorbereid de muur op. Door middel van een basistraining leer je in vier weken de basis van het klimmen en vooral ook hoe je moet zekeren.

Bij het klimmen zit je met een touw vast aan een partner, die ervoor zorgt, dat als jij valt je in het touw blijft hangen. Belangrijk is het ook dat je je partner vertrouwt. Wanneer je goed controleert of je beiden goed vast zit aan het touw, kan er eigenlijk niks misgaan. Kortom: klimmen is een sport waarbij je veiligheid voorop moet stellen, manneer je dat doet, is er niks om bang voor te zijn. Het enige wat tussen jou en de verrassend positieve effecten van het klimmen instaat is een uitdaging om aan te gaan!

Niet overtuigd?

Ben je nog niet overtuigd dat klimmen iets voor jou is? Lees dan eens verder over andere sporten of yoga, hoelahoepen of wandelen.


Tekst door Marieke de Groot voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten