Bepaalde ‘gezonde’ voedingsmiddelen spelen een rol bij de ontwikkeling van auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto. Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken raakt. Graag breng ik jou op de hoogte van de verborgen gevaren van deze ‘gezonde’ voeding.
Granen en zuivelproducten
Granen en zuivelproducten zijn denk ik het meest problematisch, aangezien de gemiddelde Nederlander dit dagelijks eet. Veel mensen ontwikkelen een immuunreactie tegen de lichaamsvreemde eiwitten uit granen en zuivel (gluten en caseïne). Het probleem is dat de eiwitten in deze voedingsmiddelen erg op lichaamseigen eiwitten lijken. Dit wordt moleculaire nabootsing (molecular mimicry) genoemd. Doordat de eiwitten zo erg op elkaar lijken kan het immuunsysteem zich vergissen en per ongeluk de lichaamseigen eiwitten, van bijvoorbeeld de schildklier, aan gaan vallen. Dit proces wordt auto-immuniteit genoemd. Als het immuunsysteem de schildklier aanvalt, en de schildklierfunctie vertraagd wordt, is er sprake van Hashimoto.
Met name glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt zijn problematisch. Daarnaast zorgt het eiwit caseïne voor problemen. Dit zit in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, kaas, yoghurt en kwark.
Sojaproducten
Sojabonen, sojamelk, sojayoghurt, tempé en tofu zijn helemaal niet gezond voor de Westerse mens. Soja behoort tot de peulvruchten, en die vatten veel schadelijke saponinen. Dit zijn zeepachtige stoffen die in staat zijn het darmslijmvlies kapot te maken. Het gevolg is een lekkende darm (leaky gut) en chronische laaggradige ontsteking. Dit staat aan de basis van vrijwel alle welvaartsziekten, dus ook Hashimoto.
Daarnaast remt soja de jodiumopname, waardoor je een jodiumtekort kunt oplopen. Jodium is nodig voor de aanmaak van schildklierhormonen. Een tekort aan jodium leidt tot een trage schildklier. Uit onderzoek blijkt dat de inname van soja de schildklierfunctie kan verminderen en een vergroting van de schildklier (struma) kan veroorzaken. Dit is met name het geval bij ouderen.
Praktische tips
Vermijd bovenstaande voedingsgroepen zoveel mogelijk. Hoe meer je ze vermijdt, hoe meer profijt je ervan zult hebben. Daarnaast is het belangrijk om de ontstekingsactiviteit te remmen door het herstellen van je mond- en darmslijmvlies. Voedingsmiddelen zoals avocado, aloë vera, bottenbouillon (niet van zoogdierbotten!) kunnen hierbij helpen. Daarnaast speelt het eiwitdeeltje L-glutamine een belangrijke rol bij het herstel. Dit zit in eiwitrijke voedingsmiddelen. Het is dus belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.
Tekst: Ruud Rotteveel MSc (Revolutionair Gezond)
www.revolutionairgezond.nl
Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
9 april 2014
Ontzuren met thee
25 maart 2015
De vetfluisteraar
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
28 oktober 2014
Eetdagboek review
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
27 juli 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –