Het is bijna lente en we gaan weer lekker naar buiten. Vitamine D opdoen! Ons lichaam maakt deze vitamine zelf aan door zon die op de huid schijnt. Door lekker te wandelen, te sporten of gewoon heerlijk op een terrasje te genieten van het zonnetje doe je vitamine D op. Als je meer energie wilt hebben of je erg druk bent, dan kun je wat extra vitamines en mineralen goed gebruiken. Waar kun je aan denken voor meer energie?

Deze supplementen slik je bij in de lente

Vitamine B

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning en vermoeidheid.

Vitamine D

Het lichaam maakt vitamine D aan door de invloed van zonlicht op de huid. In de winter kom je minder vaak buiten en laat de zon zich weinig zien. Bovendien is kracht van de zon dan onvoldoende. Extra vitamine D in de lente is dan welkom en het zorgt mede voor een goede weerstand. Mocht je weinig tijd hebben om in het voorjaar van de zon te genieten of smeer je je huid altijd in met zonnebrandcrème, dan kan het zinvol zijn om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij het vrijmaken van energie en heeft een functie in het zenuwstelsel. Wanneer je weinig vitamine C binnenkrijgt, kun je je moe voelen. Bij vermoeidheid kan extra vitamine C zinvol zijn. Als je regelmatig stress hebt, dan kan de behoefte aan vitamine C verhoogd zijn en ook is bekend dat rokers een verhoogde behoefte aan vitamine C hebben.

https://staging.vivonline.nl/vitamines-die-je-nodig-hebt-boven-de-40/

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is betrokken bij de energieproductie in onze lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor extra energie, meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Q-10 komt in kleine hoeveelheden voor in de voeding, zoals in vlees en vis. Het is ook als supplement te koop.

Veel buiten aan het sporten?

Voor een sportprestatie is niet alleen energie nodig maar ook een groot aantal voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren. Bovendien verlies je met zweten mineralen, die je aan moet vullen. Sporters kunnen baat hebben bij een multivitamine, vitamine B-complex, magnesium, aminozuren, creatine en/of anti-oxidanten.

Hopelijk ga je met deze supplemententips de lente energiek te lijf.

Meer lezen over wat vitamines, mineralen en kruiden voor je kunnen betekenen? Kijk op supplementinfo.nl

Geschreven door Wilma van Dormalen voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten