Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.

Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!

Gezonde hersenen

We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.

Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.

We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.

Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?

Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten