Een gezond stel hersenen gaat hand in hand met een gezond lichaam. Wie goed zorgt voor het lijf, doet dit vrijwel automatisch ook voor het brein. Onze hersenen zijn veerkrachtig en zijn enorm gebaat bij gezonde voeding.
Ze zijn met name gebaat bij iets heel specifieks en wat dat precies is ga je nu lezen!
Gezonde hersenen
We willen onze hersenen onder andere gezond houden om Alzheimer de baas te zijn. Er sterven hier heel veel mensen aan. Diabetes is ook zo’n ziekte waar veel mensen aan komen te overlijden. Deze twee ziekten kennen absoluut een verbintenis. Men noemt Alzheimer tegenwoordig zelfs type 3 diabetes.
Uit onderzoek is gebleken dat insulineresistentie een grote bijdrage levert aan hersenschade. Denk aan: oxidatieve schade, cognitieve achteruitgang en andere vormen van neurodegeneratie. Diabetes ontstaat vaak door het eten van teveel koolhydraten, suikers en weinig gezond vet. Het is een situatie waarin de insuline continu verhoogd is, hierdoor zijn de vetcellen geneigd om vet op te slaan, wat weer leidt tot ontstekingen en dus ook chronische ziekten.
We hebben een tijdje een vetarme trend gekend, vrijwel alle voeding moest toen vetvrij zijn, maar in plaats daarvan gingen we veel meel en geraffineerde suikers eten. Dit werd vaak als ‘vervangmiddel’ voor vetten gebruikt en daar zijn veel mensen nu de dupe van. We zijn namelijk dikker dan ooit tevoren, en hiermee is het risico op bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk en een beroerte verder toegenomen.
Dus wat moeten we dan wel eten voor gezonde hersenen?
Misschien had je het al geraden, maar we hebben het over: gezonde vetten! Gezonde vetten maken je niet dik! Ze hebben juist een geneeskrachtige werking en laten je stukken beter voelen. Dit komt doordat 60% van onze hersenen bestaat uit DHA, wat een omega-3 vet is dat onder andere voorkomt in vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten, avocado en algen. Naast DHA is EPA een belangrijk type omega-3 en allebei de vetzuren zijn enorm belangrijk om de hersenfuncties te ondersteunen. Ons humeur krijgt er een opkikker van, ons metabolisme is erbij geholpen en diabetes en ontstekingen krijgen minder de kans om zich te ontwikkelen. Wees dus niet langer bang voor (gezonde) vetten, deze kunnen veel voor jou en je gezondheid betekenen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
8 mei 2014
Mom in shape
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
28 oktober 2014
Eetdagboek review
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
10 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –