Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, net zoals koolhydraten en vetten. Bijna alle onbewerkte of ongeraffineerde voedingsproducten bevatten eiwitten. Maar hoe weet je hoe je de juiste (hoeveelheid) eiwitten eet?
Aminozuren
Eiwitten zijn opgebouwd uit 22 aminozuren. Ze zijn onmisbaar bij de aanmaak van enzymen, hormonen, afweerstoffen en neurotransmitters. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het gezond houden van je huid, spieren en pezen, haar en nagels.
Aminozuren zijn verdeeld in twee groepen. In groep 1 zitten ‘essentiële aminozuren’ die we via ons voedsel binnen moeten zien te krijgen. In groep 2 zitten de ‘niet-essentiële aminozuren’ omdat ons lichaam deze zelf kan aanmaken.
Eiwitten bevatten in meer of mindere mate aminozuren. Daarom moet je ze in je voedingspatroon variëren.
Plantaardige eiwitten & dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten (zoals vlees, vis, gevogelte, ei en zuivel) bevatten alle essentiële aminozuren die wij nodig hebben.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten bevatten allerlei aminozuren mar geen enkele bevat ze allemaal. Je moet daarom verschillende plantaardige eiwitten combineren om je benodigde eiwitten binnen te krijgen.
Wat is beter?
Dierlijke eiwitten zijn een prima eiwitbron maar zijn ook rijk aan verzadigde vetten. Ook gebruiken we daarbij vaak nog eens boter (vet) om de smaak van een dierlijk product te verbeteren. Verzadigde vetten hebben we nodig, maar wel minder dan onverzadigde vetten.
Plantaardige eiwitten bevatten weinig vet en zijn rijk aan vezels. Er zitten allerlei mineralen, vitaminen en fytochemicaliën in. Ik hoor je denken “Fyto-watte?” Fytochemicaliën dragen bij aan de werking van het immuunsysteem en aan het voorkomen van bepaalde ziekten. Bovendien worden het cholesterol-en het suikergehalte hierdoor mede verlaagd.
Eet voldoende gevarieerd!
Het eten van voldoende gevarieerde plantaardige eiwitten draagt dus bij aan een gezond voedingspatroon. Kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder een paar van de beste plantaardige eiwitten op een rijtje:
- Kikkererwten – 8.86 gram eiwit per 100 gram
Je kunt ze gedroogd (12 uur laten weken en dan 30-40 minuten koken) maar ook in pot kopen. Kikkererwten zijn rijk aan vezels! - Plantaardige eiwitshake – 80 gram eiwit per 100 gram
Een plantaardige eiwitshake kan je helpen om op een makkelijke manier veel eiwitten binnen te krijgen. In dit artikel lees je meer over het nut van een eiwitshake en wat de beste (plantaardige) eiwitshakes zijn.” - Spliterwten – 25 gram eiwit per 100 gram
20-60 minuten in heet water koken. Spliterwten helpen om je suikergehalte te stabiliseren en zijn heel rijk aan vezels. - Linzen – 6 gram eiwit per 100 gram
Je kunt ze gedroogd (10-40 minuten koken (afhankelijk van je gerecht en het type linzen)) maar ook kant en klaar kopen. Linzen zijn rijk aan magnesium en aan vezels en bevorderen de spijsvertering. - Witte bonen en kidneybonen – 22,3 en 24 gram eiwit per 100 gram
Gedroogd of in blik te koop. Deze bonen zitten boordevol antioxidanten en beschermen de huid. - Borlottibonen – 23 gram eiwit per 100 gram
12 uur weken en vervolgens 1 uur laten koken. Ze bevatten vitamine B, ijzer, kalium en zink. - Adukibonen – 7,3 gram eiwit per 100 gram
2-12 uur laten weken en vervolgens 1 uur laten loken. Adukibonen bevorderen de spijsvertering en helpen het cholesterolgehalte te stabiliseren. - Mungbonen – 23,86 gram eiwit per 100 gram
De bonen eerst even laten weken en vervolgens 45 minuten laten koken. Mungbonen kunnen helpen bij het afvallen want ze zijn rijk aan vezels en geven je een verzadigd gevoel. - Tuinbonen – 7,9 gram eiwit per 100 gram
Vers of uit de diepvries. Laat ze ongeveer 15 minuten koken. Tuinbonen zijn een goede bron voor ijzer en foliumzuur (vitamine B11). De bonen zijn vetarm maar rijk aan eiwitten en vezels.
Wil je graag verder lezen?
Je vindt nog meer info in het boek Eiwitrijk, maar natuurlijk ook in mijn eigen boek Gezonder met Viv waarin nog veel meer tips staan!
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
12 december 2014
15 foods voor 2015
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
10 november 2015
Viv Health Event
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
29 september 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –