Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten: noem ze maar op. Over de hele wereld zijn noten populair en ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Je kunt ze rauw of gebrand eten en je kunt er eindeloos mee variëren.
In onze zoektocht naar healthy snacks komen we vaak noten tegen. Noten bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten en geven een snelle energieboost. Toch is men vaak bang dat noten te vet zijn en dus niet goed voor de lijn. Onderzoek toont echter aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen, men niet dikker wordt. Er zijn nog veel meer onderzoeken die bevestigen dat je van noten eerder afvalt dan dat je er dik van wordt. Bovendien zijn de vetten in noten de goede vetten. Je kunt dus met een gerust hart noten eten, zolang je maar maat houdt. Een handje noten per dag geeft alle voordelen!!
Waarom zijn noten zo goed voor je?
- Ze helpen je cholesterol in balans te houden en/of te verlagen
- Het eten van noten geeft je snel een verzadigd gevoel waardoor je minder zult snacken
- Noten geven je een energieboost
- Vanwege de vezels zijn ze goed voor je darmen
- Noten zijn goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en zijn een goede bron van vitamine B en E
- Noten bevatten veel anti-oxidanten
- Ze zitten vol met de mineralen zink, magnesium, koper en selenium wat o.a. goed is voor je immuunsysteem
- Noten kunnen bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten
- Noten kunnen een gunstig effect hebben op het voorkomen van ontstekingen
- Het spreekt voor zich dat gezouten noten of noten in olie, suiker of chocolade eerder een negatief effect op je gezondheid hebben!
Soorten noten
Amandelen
Amandelen bevatten veel calcium; waardoor ze goede zuivelvervangers zijn. Er zit veel vitamine E in, dit is erg goed voor je huid. Probeer ook eens amandelmelk. Dit is een natuurlijke zuivelvervanger en heerlijk bij je ontbijt of in je koffie.
Cashewnoten
Bevatten veel proteïne, waardoor deze noot erg geschikt is voor vegetariërs. Tevens bevatten cashewnoten veel magnesium. Cashewnoten worden gebruikt in o.a. de Indiase, Thaise en Chinese keuken. Van wortels wisten we het al, maar ook cashewnoten zijn goed voor je ogen! Cashewnoten bevatten o.a. zeaxanthine; voldoende opname van zeaxanthine zou veroudering van het netvlies en de ermee gepaard gaande vermindering van het gezichtsvermogen tegengaan.
Macadamianoten
Deze boterachtige noot is vet, maar er zitten ook veel vezels in en kalium. Kalium is een belangrijk onderdeel bij het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en onze bloeddruk.
Pecannoten
Pecannoten komen oorspronkelijk uit de VS. Ze bevatten veel zink en vitamine B1; deze vitamine haalt o.a. de koolhydraten uit onze voeding en zet dat om in energie. De olie uit de pecannoten wordt tevens gebruikt voor producten in de cosmetica-industrie.
Walnoten
In walnoten zit veel omega 3 (meer dan in andere noten) wat in verband wordt gebracht met een positieve bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Tevens leveren walnoten een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van onze aderen. Uit onderzoek is gebleken dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als andere noten zoals amandelen, pistachenoten, hazelnoten en cashewnoten. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen. Bovendien zijn walnoten goed voor je hersenen; ze helpen je concentreren en om beter informatie te verwerken.
Pistachenoten
Deze noten worden in Amerika ook wel ‘the skinny nut’ genoemd. Hiervoor zijn twee redenen: pistachenoten zijn een goede bron van vezels en proteïnen, waardoor je je sneller ‘vol’ voelt en omdat je ze moet pellen eet je minder dan dat er een schaaltje gepelde noten voor je staat.
Hazelnoten
De hazelnoot dankt zijn bekendheid aan de hazelnootpasta en de praliné-chocolade. Maar ook puur heeft de hazelnoot al veel smaak. De hazelnoot bevat vele goede voedingsstoffen en mineralen zoals proteïnen en vezels, magnesium en mangaan. Hazelnoten bevatten ook foliumzuur (vitamine B11), wat bijdraagt aan het verminderen van de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Het stimuleert een gezonde celgroei.
Notenallergie?
Steeds vaker horen we over mensen met een notenallergie. Binnen deze allergie is de pinda-allergie het meest voorkomend en het meest gevaarlijk. Maar liefst 1 op de 50 kinderen krijgt een vorm van pinda-allergie. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan ervan. Men is veel meer noten gaan consumeren in de laatste 10 jaar en daardoor zijn er ook meer allergieën voorgekomen. De pinda-allergie geeft symptomen als hoofd-, en keelpijn, gezwollen keel, jeuk, keelontsteking en soms shock. Sommige allergieën zijn zo erg dat mensen al symptomen krijgen bij het ruiken van de noten en ook door het gebruik van gels of crèmes waar noten in zijn verwerkt.
Om de gezondheidsvoordelen te optimaliseren is het het beste om de meest pure variant te kopen (bijvoorbeeld ongezouten) en om rauwe, ongebrande noten te eten. Bewaar de noten op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte pot.
LET’S GO NUTS!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
25 juli 2015
Voeding met Viv
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
17 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –