Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten: noem ze maar op. Over de hele wereld zijn noten populair en ze zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Je kunt ze rauw of gebrand eten en je kunt er eindeloos mee variëren.
In onze zoektocht naar healthy snacks komen we vaak noten tegen. Noten bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten en geven een snelle energieboost. Toch is men vaak bang dat noten te vet zijn en dus niet goed voor de lijn. Onderzoek toont echter aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen, men niet dikker wordt. Er zijn nog veel meer onderzoeken die bevestigen dat je van noten eerder afvalt dan dat je er dik van wordt. Bovendien zijn de vetten in noten de goede vetten. Je kunt dus met een gerust hart noten eten, zolang je maar maat houdt. Een handje noten per dag geeft alle voordelen!!
Waarom zijn noten zo goed voor je?
- Ze helpen je cholesterol in balans te houden en/of te verlagen
- Het eten van noten geeft je snel een verzadigd gevoel waardoor je minder zult snacken
- Noten geven je een energieboost
- Vanwege de vezels zijn ze goed voor je darmen
- Noten zijn goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en zijn een goede bron van vitamine B en E
- Noten bevatten veel anti-oxidanten
- Ze zitten vol met de mineralen zink, magnesium, koper en selenium wat o.a. goed is voor je immuunsysteem
- Noten kunnen bijdragen aan een lager risico op hart- en vaatziekten
- Noten kunnen een gunstig effect hebben op het voorkomen van ontstekingen
- Het spreekt voor zich dat gezouten noten of noten in olie, suiker of chocolade eerder een negatief effect op je gezondheid hebben!
Soorten noten
Amandelen
Amandelen bevatten veel calcium; waardoor ze goede zuivelvervangers zijn. Er zit veel vitamine E in, dit is erg goed voor je huid. Probeer ook eens amandelmelk. Dit is een natuurlijke zuivelvervanger en heerlijk bij je ontbijt of in je koffie.
Cashewnoten
Bevatten veel proteïne, waardoor deze noot erg geschikt is voor vegetariërs. Tevens bevatten cashewnoten veel magnesium. Cashewnoten worden gebruikt in o.a. de Indiase, Thaise en Chinese keuken. Van wortels wisten we het al, maar ook cashewnoten zijn goed voor je ogen! Cashewnoten bevatten o.a. zeaxanthine; voldoende opname van zeaxanthine zou veroudering van het netvlies en de ermee gepaard gaande vermindering van het gezichtsvermogen tegengaan.
Macadamianoten
Deze boterachtige noot is vet, maar er zitten ook veel vezels in en kalium. Kalium is een belangrijk onderdeel bij het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en onze bloeddruk.
Pecannoten
Pecannoten komen oorspronkelijk uit de VS. Ze bevatten veel zink en vitamine B1; deze vitamine haalt o.a. de koolhydraten uit onze voeding en zet dat om in energie. De olie uit de pecannoten wordt tevens gebruikt voor producten in de cosmetica-industrie.
Walnoten
In walnoten zit veel omega 3 (meer dan in andere noten) wat in verband wordt gebracht met een positieve bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Tevens leveren walnoten een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van onze aderen. Uit onderzoek is gebleken dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als andere noten zoals amandelen, pistachenoten, hazelnoten en cashewnoten. Daarnaast bevatten ze veel vitaminen. Bovendien zijn walnoten goed voor je hersenen; ze helpen je concentreren en om beter informatie te verwerken.
Pistachenoten
Deze noten worden in Amerika ook wel ‘the skinny nut’ genoemd. Hiervoor zijn twee redenen: pistachenoten zijn een goede bron van vezels en proteïnen, waardoor je je sneller ‘vol’ voelt en omdat je ze moet pellen eet je minder dan dat er een schaaltje gepelde noten voor je staat.
Hazelnoten
De hazelnoot dankt zijn bekendheid aan de hazelnootpasta en de praliné-chocolade. Maar ook puur heeft de hazelnoot al veel smaak. De hazelnoot bevat vele goede voedingsstoffen en mineralen zoals proteïnen en vezels, magnesium en mangaan. Hazelnoten bevatten ook foliumzuur (vitamine B11), wat bijdraagt aan het verminderen van de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Het stimuleert een gezonde celgroei.
Notenallergie?
Steeds vaker horen we over mensen met een notenallergie. Binnen deze allergie is de pinda-allergie het meest voorkomend en het meest gevaarlijk. Maar liefst 1 op de 50 kinderen krijgt een vorm van pinda-allergie. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan ervan. Men is veel meer noten gaan consumeren in de laatste 10 jaar en daardoor zijn er ook meer allergieën voorgekomen. De pinda-allergie geeft symptomen als hoofd-, en keelpijn, gezwollen keel, jeuk, keelontsteking en soms shock. Sommige allergieën zijn zo erg dat mensen al symptomen krijgen bij het ruiken van de noten en ook door het gebruik van gels of crèmes waar noten in zijn verwerkt.
Om de gezondheidsvoordelen te optimaliseren is het het beste om de meest pure variant te kopen (bijvoorbeeld ongezouten) en om rauwe, ongebrande noten te eten. Bewaar de noten op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte pot.
LET’S GO NUTS!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
16 februari 2016
Chocolade smoothie
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
2 juli 2014
Aan het infuus
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
28 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –