Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, net zoals koolhydraten en vetten. Bijna alle onbewerkte of ongeraffineerde voedingsproducten bevatten eiwitten. Maar hoe weet je hoe je de juiste (hoeveelheid) eiwitten eet?
Aminozuren
Eiwitten zijn opgebouwd uit 22 aminozuren. Ze zijn onmisbaar bij de aanmaak van enzymen, hormonen, afweerstoffen en neurotransmitters. Ook spelen ze een belangrijke rol bij het gezond houden van je huid, spieren en pezen, haar en nagels.
Aminozuren zijn verdeeld in twee groepen. In groep 1 zitten ‘essentiële aminozuren’ die we via ons voedsel binnen moeten zien te krijgen. In groep 2 zitten de ‘niet-essentiële aminozuren’ omdat ons lichaam deze zelf kan aanmaken.
Eiwitten bevatten in meer of mindere mate aminozuren. Daarom moet je ze in je voedingspatroon variëren.
Plantaardige eiwitten & dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten (zoals vlees, vis, gevogelte, ei en zuivel) bevatten alle essentiële aminozuren die wij nodig hebben.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten bevatten allerlei aminozuren mar geen enkele bevat ze allemaal. Je moet daarom verschillende plantaardige eiwitten combineren om je benodigde eiwitten binnen te krijgen.
Wat is beter?
Dierlijke eiwitten zijn een prima eiwitbron maar zijn ook rijk aan verzadigde vetten. Ook gebruiken we daarbij vaak nog eens boter (vet) om de smaak van een dierlijk product te verbeteren. Verzadigde vetten hebben we nodig, maar wel minder dan onverzadigde vetten.
Plantaardige eiwitten bevatten weinig vet en zijn rijk aan vezels. Er zitten allerlei mineralen, vitaminen en fytochemicaliën in. Ik hoor je denken “Fyto-watte?” Fytochemicaliën dragen bij aan de werking van het immuunsysteem en aan het voorkomen van bepaalde ziekten. Bovendien worden het cholesterol-en het suikergehalte hierdoor mede verlaagd.
Eet voldoende gevarieerd!
Het eten van voldoende gevarieerde plantaardige eiwitten draagt dus bij aan een gezond voedingspatroon. Kun je wel wat hulp gebruiken? Hieronder een paar van de beste plantaardige eiwitten op een rijtje:
- Kikkererwten – 8.86 gram eiwit per 100 gram
Je kunt ze gedroogd (12 uur laten weken en dan 30-40 minuten koken) maar ook in pot kopen. Kikkererwten zijn rijk aan vezels! - Plantaardige eiwitshake – 80 gram eiwit per 100 gram
Een plantaardige eiwitshake kan je helpen om op een makkelijke manier veel eiwitten binnen te krijgen. In dit artikel lees je meer over het nut van een eiwitshake en wat de beste (plantaardige) eiwitshakes zijn.” - Spliterwten – 25 gram eiwit per 100 gram
20-60 minuten in heet water koken. Spliterwten helpen om je suikergehalte te stabiliseren en zijn heel rijk aan vezels. - Linzen – 6 gram eiwit per 100 gram
Je kunt ze gedroogd (10-40 minuten koken (afhankelijk van je gerecht en het type linzen)) maar ook kant en klaar kopen. Linzen zijn rijk aan magnesium en aan vezels en bevorderen de spijsvertering. - Witte bonen en kidneybonen – 22,3 en 24 gram eiwit per 100 gram
Gedroogd of in blik te koop. Deze bonen zitten boordevol antioxidanten en beschermen de huid. - Borlottibonen – 23 gram eiwit per 100 gram
12 uur weken en vervolgens 1 uur laten koken. Ze bevatten vitamine B, ijzer, kalium en zink. - Adukibonen – 7,3 gram eiwit per 100 gram
2-12 uur laten weken en vervolgens 1 uur laten loken. Adukibonen bevorderen de spijsvertering en helpen het cholesterolgehalte te stabiliseren. - Mungbonen – 23,86 gram eiwit per 100 gram
De bonen eerst even laten weken en vervolgens 45 minuten laten koken. Mungbonen kunnen helpen bij het afvallen want ze zijn rijk aan vezels en geven je een verzadigd gevoel. - Tuinbonen – 7,9 gram eiwit per 100 gram
Vers of uit de diepvries. Laat ze ongeveer 15 minuten koken. Tuinbonen zijn een goede bron voor ijzer en foliumzuur (vitamine B11). De bonen zijn vetarm maar rijk aan eiwitten en vezels.
Wil je graag verder lezen?
Je vindt nog meer info in het boek Eiwitrijk, maar natuurlijk ook in mijn eigen boek Gezonder met Viv waarin nog veel meer tips staan!
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
12 juni 2014
Frisse juice
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
5 oktober 2018
Viv’s detox
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
12 april 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –