Is er serieus alweer een jaar voorbij? Wat ben je toch leuk, december! Een heerlijke maand vol gezelligheid met kaarslicht, familie, vrienden, misschien wel sneeuw, feestjes, kerstborrels & diners met wijntjes en heel veel lekkers! Maar naast al deze leuke dingen zijn we denk ik ook wel een beetje bang voor de feestdagen kilo’s?

Aankomen tijdens de feestdagen?

We ruilen de bank vaker in voor de sportschool en dat 5e kerstkransje kan er ook nog wel bij! Het lijkt van het ene uiterste naar het andere uiterste te gaan, dat is eigenlijk niet nodig! Je hoeft ook niet veel aan te komen tijdens deze maand hoor, probeer niet te gaan voor de grote hoeveelheden maar voor de kwaliteit en het bewust genieten van de lekkere dingen! Tenslotte draait het om het samenzijn toch?

Happy & Healthy lifestyle

Laten we proberen een juiste balans te vinden met onze happy & healthy lifestyle tijdens de feestdagen!
Hier een aantal tips om gezond te genieten!

Drinken

Zorg dat je genoeg drinkt! Water en thee gedurende de dag zorgen ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Vooral nadat je veel gegeten hebt, probeer goede kruidenthee te drinken die je helpen bij de spijsvertering!

Bewegen

We begrijpen heel goed dat je liever op de bank kruipt met deze donkere koude winteravonden dan dat je een rondje sportschool doet. Maar toch, je lichaam zal je zo dankbaar zijn als je blijft bewegen. Je krijgt er zoveel voor terug!! Even over die drempel en doorzetten! Al is het maar een half uurtje! Bewegen zorgt voor een goede spijsvertering. Ga lekker een stuk wandelen of fietsen, vooral na een avond lang tafelen. Wat ook erg fijn kan zijn tijdens en rond de feestdagen is een yoga lesje!

Ontbijten

Ga niet compenseren door je ontbijt over te slaan met de gedachte: ‘Straks krijg ik nog zoveel te eten!’ Dit is niet de juiste methode. Als je je ontbijt overslaat krijg je alleen maar ontzettende trek waardoor je je juist volledig stort op de kerstkransjes en andere lekkernijen. Ontbijt gewoon normaal zoals je altijd doet. Een tip van Vivian blijft toch een heerlijke groene smoothie! Een smoothie is ook altijd een fijn ontbijt als je eigenlijk nog vol zit van de avond ervoor en niet zoveel trek hebt. Zo breng je je lichaam goed op gang en voorkomt het dat je ‘snack aanvallen’ krijgt. Probeer zo regelmatig mogelijk te blijven eten. Sla dus geen maaltijden over!

Gezonde alternatieven

Maak bewuste keuzes en probeer te kiezen voor de gezonde varianten. Zorg dat je bord daar het meest mee gevuld is. Als je zelf in de keuken staat heb je natuurlijk invloed op wat er geserveerd wordt. Als je te gast bent is dat wat lastiger maar zijn er eigenlijk altijd wel gezonde keuzes te maken. En wees niet bang iets af te slaan. ‘Nee’ zeggen is tegenwoordig echt niet raar, kies voor jezelf en waar jij je fijn bij voelt. Niet dat je je ook nog schuldig gaat voelen tegenover jezelf. Eet alleen wat je ‘echt’ lekker vindt!

Alcohol

Een wijntje is prima en hoef je zeker niet af te slaan als je er zin in hebt. Vooral bij het diner zal het heerlijk smaken. Zorg dat je er genoeg water bij drinkt; het liefst 1 glas water bij elk glas wijn. Blijf wel eerlijk tegen jezelf of het wijntje je je nog goed smaakt of dat je alleen maar drinkt omdat die fles voor je neus staat of omdat de rest ook lekker door drinkt. Stop op tijd!

ENJOY!!!

De juiste balans! Gun jezelf die lekkere dingen. Alles ontzeggen heeft echt geen zin en maakt het er niet gezelliger op. Je krijgt hier misschien stress van; en dat is juist nog ongezonder. De juiste balans; dat is ‘the key’. December is nou eenmaal de maand vol leuke, gezellige, liefdevolle gelegenheden die samen gaan met lekker eten en drinken. Geniet ervan!

Doe je best om ook deze maand op te blijven letten en geniet lekker op de dagen zelf. (We komen echt niet 5 kilo aan van een paar feestmaaltijden hoor! Maar wel als je 31 dagen lang iedere dag marsepein, kerstkransjes, speculaas, pepernoten, ijsjes, brownies en repen chocola eet!) Probeer tussen de feestdagen door de juiste keuzes te maken.

GENIET!

Tekst: Suzanne van Laar voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten