Neem jij dagelijks je portie zuivel vanwege de calcium die erin zit? Calcium is een belangrijk mineraal, want het zorgt voor de opbouw van onze botten en tanden.

Daarnaast vervult dit mineraal nog veel meer functies in het lichaam. Het is niet zo gek dat we voldoende calicum uit onze voeding moeten halen. Zuivel staat bekend als goede calciumbron, maar niet iedereen kan zuivelproducten goed verdragen. Hoe kom je aan genoeg calcium als je geen melk drinkt omdat je er last van je buik van krijgt?

Hoe weet je of je zuivel goed kunt verdragen?

Eerst is het belangrijk om te weten of jij zuivelproducten wel of niet goed kunt verdragen. Om daar achter te komen stel ik je de volgende vragen: Heb je last van allergieën, slijmvorming of darmproblemen? Zo ja, dan kan dit veroorzaakt worden door een slechte vertering van koemelkproducten. Het is de overweging waard om deze producten eens een tijdje niet te eten. Je weet genoeg als de klachten tijdens deze periode verdwijnen.

Het is trouwens best mogelijk dat yoghurt na een koemelkvrije periode weer in je dagmenu opgenomen kan worden.  Dit komt omdat het melksuiker (lactose) in yoghurt door bewerking van bacteriën lichter verteerbaar is.

Voldoende calcium op een dag

Er wordt vaak beweerd dat zuivel de enige bron is voor voldoende calcium, maar deze bewering is niet juist. In 100 gram melk zit weliswaar 123 mg calcium, maar er is meer nodig om dit mineraal ook daadwerkelijk op te nemen in het lichaam. Voldoende vitamine D en K mogen hierbij niet ontbreken. Naast zuivelproducten zijn groene groenten, zeewier en kelp ook hele goede bronnen van calcium. En wat dacht je van vijgen, sesamzaad of amandelen. Er zijn dus nog genoeg alternatieven om dit mineraal binnen te krijgen. Ik heb een aantal producten voor je op een rij gezet.

Calcium

Product Mg/100 gram
Sesamzaad 670
Amandelen 283
Vijgen 162
Eigeel 150
Chinese kool 125
Spinazie 105
Broccoli 38
Boekweitmeel 15
Zalm 12

NEVO-online

Een dag zonder zuivel

Hieronder volgt een idee van wat je kunt eten op een dag als je geen zuivelproducten in je dagmenu hebt staan.

Ontbijt: Kokosmelk met vijgen en 2 eetlepels tahin. Tahin is een smeerbare pasta, dat gemaakt wordt van sesamzaad. De calcium-magnesium verhouding in sesamzaad is erg goed, waardoor het calcium goed wordt opgenomen in het lichaam.

Lunch: Salade van groene bladgroenten (rucola) met twee gekookte eieren, ansjovis en amandelschaafsel. Besprenkel de salade met een dressing van olijfolie, citroensap en maak af met verse bieslook.

Diner: Roergebakken groenten met zalm.  Kies voor groenten die rijk zijn aan calcium, zoals spinazie, broccoli, zongedroogde tomaat. Eet daarbij zoete aardappels uit de oven.

Wil je meer lezen over het minderen van zuivel voor een gezonde mond? Lees dan dit artikel.

Tekst: Yvonne Kort voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten