Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
25 juni 2015
Eivissa Food
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
31 juli 2014
A kiwi a day…
16 september 2015