Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
1 juli 2016
VEGAN OREO!
10 juni 2015
Raw kokos snack
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
13 augustus 2015
Homemade Hummus
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
12 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –