Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
25 maart 2015
De vetfluisteraar
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
17 februari 2021
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
21 januari 2016
Get fit with HIIT
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
16 november 2016
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –