Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
25 juli 2015
Voeding met Viv
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
21 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –