Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
22 september 2015
Beste eitjes
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
12 juni 2014
Frisse juice
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
12 december 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –