Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
11 september 2014
Eetdagboek review
1 juli 2016
VEGAN OREO!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
9 november 2014
Herfstige salade
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
8 juli 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –