Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
18 augustus 2015
Slanke salade
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
1 april 2015
Saoto soep
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
25 juni 2015
Eivissa Food
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
30 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –