Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
25 maart 2015
De vetfluisteraar
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
9 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –