Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.

Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
8 september 2015
Healthy Kids
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
17 september 2015
Ontbijt ijs
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
23 februari 2016
Hongergevoel?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
13 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –