Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
21 januari 2016
Get fit with HIIT
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
31 maart 2015
Gifvrij eten
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
11 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –