Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2017
Recept: good for the brains food
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
5 oktober 2018
Viv’s detox
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
7 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –