Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
17 september 2015
Ontbijt ijs
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
18 januari 2020
Wait what, kan Maca je seksdrive vergroten?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
12 maart 2015
Insecten als snack
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
5 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –