Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
29 december 2017
De anti-kater pil
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
30 april 2014
ONE event!
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
21 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –