Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland.
De pepernoten liggen overigens al weken in de schappen en voor mij betekent dit niets meer dan dat de winter met alle bijbehorende festiviteiten is begonnen. Dan kan het best lastig zijn om gezond te leven en mee te genieten van al het lekkers met familie en vrienden. Maar onmogelijk is het geenszins. Bij Sinterklaas horen natuurlijk kruidnoten! Ja, gezonde vegan kruidnoten, want deze kruidnoten zijn onder andere vrij van lactose, gluten en bewerkte suikers.
Neem de tijd voor je pepernoten
Dit recept bevat niet al te veel ingrediënten, maar kost daarentegen wel vrij veel tijd om te maken. Misschien een leuk klusje om met kinderen te doen. Ik was in mijn eentje namelijk vrij lang bezig. Ook is het niet makkelijk om ze vrij knapperig te krijgen als je voor de ultra gezonde versie gaat met (zelf gemaakte) appelsaus. Om kruidnoten in dezelfde grootte te maken zou ik je aanraden om een super klein glaasje of glazen rietje te gebruiken zodat ze perfect rond zijn. Maar nogmaals, dit is best veel werk…
Zorg voor speculaaskruiden in je keukenkastje
Speculaaskruiden zijn echt onmisbaar tijdens de wintermaanden. Ik besprenkel alles met speculaas kruiden, vooral een lekker kopje warme amandelmelk is heerlijk met deze kruiden mix. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Het bestaat uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 100 kruidnoten heb je het volgende nodig:
- 200 gram amandelmeel
- ½ theelepel baking soda
- 75 gram kokosbloesemsuiker of; (nog gezonder) 1 eetlepel appelsaus/appelmoes zonder toegevoegde suiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- snufje Keltisch zeezout
- 50 gram kokosolie
- 3 eetlepels plantaardige melk (ik heb amandelmelk gebruikt)
- optioneel: extra theelepeltje kaneel
Bereidingswijze:
Hoe maak je ze?
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de amandelmeel, baking soda (bakpoeder), kokosbloesem suiker, speculaaskruiden en zout in een kom door elkaar. Meng de helft van de kokosolie erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Blijf mengen en kneden totdat je een soepel deeg hebt. Als de deeg niet soepel genoeg is voeg je wat extra kokosolie toe en als het te nat is wat extra meel.
- Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en leg die op het bakpapier, of: doe wat ik deed en spreid de deeg uit over de bakplaat en met een super klein glaasje draai je rondjes uit het deeg. Ze hebben dan allemaal dezelfde grootte en de onderkant is dan plat.
- Bak de kruidnoten in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze daarna afkoelen.
Tekst: The Green Creator voor VivOnline
photos by the green creator (c) (copyright)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
9 november 2014
Herfstige salade
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
8 maart 2016
Detox kan elke dag
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
25 juni 2015
Eivissa Food
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
9 augustus 2015
Herman over bonen
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
1 april 2015
Saoto soep
6 april 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –