Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
11 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –