Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
23 december 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –