Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
28 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –