Zeegroenten is een verzamelnaam voor alle planten en plantachtige die in zee groeien. Zo heb je zeewieren (bv. nori), algen (agar agar) en planten (zeekraal, lamsoor). In veel Aziatische landen staan zeegroenten al sinds mensenheugenis op het menu en in ons kikkerlandje begint het nu ook aardig aan populariteit te winnen. En dat is goed nieuws, want zeegroenten zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, zijn veelzijdig en smaken ook nog eens heerlijk!
Bron van voedingsstoffen
Als voedingssupplement komt zeewier in Nederland al wat langer over de vloer en ken je het wellicht in de vorm van bijvoorbeeld kelptabletten, spirulinapoeder en chlorellacapsules. Er zijn wereldwijd ruim 150 soorten zeegroenten die gegeten worden. Elk soort heeft zijn eigen specifieke voedingswaarde, maar over het algemeen kun je zeggen dat ze vol zitten met vitaminen (vooral A, C en E) en mineralen (zoals magnesium, calcium en jodium) en daarnaast zijn ze ook nog eens vezelrijk. Groenten uit de zee zijn dus zeer rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Een gouden combinatie, vinden wij!
Ontgiften
Een van de goede eigenschap van de mineralen in zeegroenten is dat ze helpen zware metalen uit je lichaam af te voeren. Zware metalen zijn onder andere kwik, lood, tin en cadmium. Ze komen op allerlei manieren in je lichaam terecht, denk hierbij aan medicijnen, voeding, verpakkingen, sigarettenrook, uitlaatgassen, cosmetica enz. Het binnenkrijgen van deze zware metalen is eigenlijk onvermijdelijk, maar als je niet genoeg mineralen tot je neemt, slaat je lichaam ze op in plaats van te ontgiften door ze af te voeren via zweet of urine.
Jodium
Je weet waarschijnlijk wel dat er aan de meeste broodsoorten in Nederland jodium wordt toegevoegd in de vorm van gejodeerd tafelzout. Jodium uit tafelzout is al niet heel goed opneembaar, maar nu steeds meer mensen ook nog eens minder of geen brood meer eten is een jodiumtekort, als je niet oppast, helemaal zo opgelopen. Jodium is een spoorelement (zgn. ‘micromineraal’) dat noodzakelijk is bij de aanmaak van de schildklierhormonen. Deze zijn van groot belang voor o.a. stimulering van de stofwisseling en groei. Daarnaast heeft jodium ook nog eens een antiseptische werking en gaat hierdoor de strijd aan met virussen en bacteriën in je lichaam. Veel zeegroenten, zoals nori en kelp zijn rijk aan jodium. Weet je dat twee keer per week zeegroenten eten al voldoende is om in je lichamelijke behoefte te voorzien?
Voordelen op een rij
Een kleine greep uit de vele voordelen.
Zeewier…
- bevordert een gezonde schildklierfunctie
- reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels
- ontgift zware metalen en vrije radicalen
- beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren
- helpt bij gewichtsafname
- ondersteunt gezonde gewrichten
- versterkt de weerstand tegen allergieën
- vergroot de zuurstofopname en het energieniveau
(bron: zeewierwijzer.nl)
Hoe eet je het?
– Nori is het bekende, donkergroene velletje om sushi heen. Je kunt dit kant-en-klaar kopen (ook gewoon in de supermarkt!) en over een omelet doen of als wrap gebruiken.
– Van kelpnoodles kun je een heerlijk ‘pasta’ gerecht maken met een saus van groenten eroverheen.
– Simpel en heel lekker is het ook om zeekraal en shiitake kort te roerbakken in wat kokosolie. Eet dit met gegrilde zalmfilet en een frisse salade en je hebt een heerlijk, licht en voedzaam lentegerecht in weinig tijd op tafel!
Zoals je ziet hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend te zijn en er zijn legio gezondheidsvoordelen… Hopelijk zet dit artikel jou aan om thuis wat vaker groente uit de zee op het menu te zetten!
Tekst: Joyce Puister voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
21 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –