Rusten is het nieuwe sporten – Herstellen door training
Jef Geys

‘Een persoon met een normale vermoeidheid voelt zich moe. Een persoon met abnormale vermoeidheid voelt zich ziek’

Waar gaat dit boek over?
Dit boek gaat over het voorkomen én aanpakken van vermoeidheid waarvoor geen medische oorzaak kan worden gevonden. De uiteindelijke uitkomst voor een persoon is dan ook vaak een langdurige arbeidsongeschiktheid met deconditionering, isolement en depressie. De meeste artsen zijn ervan overtuigd dat een verklaring met passende behandeling voor een chronische vermoeidheidstatus er niet zit aan te komen. We moeten onze pijlen richten op het bewaren en bewaken van onze energiesystemen, in plaats van op een externe vijand te gaan jagen. En ons richten op het evenwicht tussen belasting en draagkracht van het organisme. Het wordt echt ingewikkeld wanneer we niet meer herstellen van op het eerste gezicht doodgewone inspanningen; moe opstaan, en een weekend of zelfs vakantie die niet meer volstaat om dit geheel aan fitheid te compenseren. Door de gevoeligheden van elk individu te definiëren kun je eraan werken met als doel de individuele belastbaarheid te verhogen. De grote kracht zit ‘m in de aanpak.

Moe, met een onrustig lichaam
Dit boek helpt je zorg te dragen voor de aanwezige energiereserves en het inzicht brengen om door kleine ingrepen in de alledaagse bezigheden een optimale fitheid te verkrijgen. Vaak is het zo dat mensen, ondanks hun futloze voorkomen, tekenen vertonen van het tegenovergestelde; onrust of opgejaagdheid. Dat laat het lichaam zien door een hoge hartslag, hartkloppingen, wakker worden of niet kunnen in slapen, beven en pijnlijke spieren over het hele lichaam. Dit zijn symptomen die passen bij een overgevoeligheid aan adrenaline, het eiwit dat ons opjaagt wanneer we onder stress staan of aan een zware taak moeten beginnen. Dit dient niet om de gewone dagelijkse handelingen uit te voeren. Het lijkt alsof mensen die last hebben van deze symptomen steeds meer gebruik maken van een energiesysteem dat bedoeld is voor uitzonderlijke activiteiten of plotse gebeurtenissen. Alsof hun gebruikelijke energieleverancier het laat afweten. We kennen het allemaal: in een uitputtende periode krijgen we nog meer tegenslag die ons niet toe laat rust te nemen, en ontspannen gaat al helemaal niet. We hebben een sterk karakter en willen dit oplossen. Als dit lang aanhoudt en we geen tijd nemen om te herstellen, treedt chronische vermoeidheid in.

Energievoorraad
De auteur beschrijft hoe het mogelijk is controle te krijgen over onze energievoorraad. Door kleine aanpassingen aan te brengen aan de manier waarop we bewegen en sporten. Zo zijn conditie en fitheid namelijk niet hetzelfde. Jef Geys heeft di boek geschreven om ons te helpen in de zoektocht naar een fitter en gezonder lichaam. Na het lezen van dit boek heb je meer kennis over het functioneren van je lichaam in specifieke omstandigheden. Daarnaast wordt het lichaam beschouwd als 1 geheel, met een duidelijke wisselwerking tussen lichaam en geest.

Ook is dit boek een gids met concrete maatregelen in functie van je type vermoeidheid. Een aanrader voor iedereen die zich te vaak moe voelt!

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten