Brain-Fit

Neurofeedback? Wat is dat voor iets? In het kader van ons thema ‘het brein’ legden wij trainingsinstituut Brain-Fit enkele vragen voor. Naast het fit houden van je lichaam is het ook belangrijk om je hersenactiviteit te onderhouden. We weten inmiddels dat een potje Sudoku daar aardig bij kan helpen, maar wist je ook dat je hersenen de centrale plek van je zenuwstelsel zijn? 

Wat is Neurofeedback?

Brain-Fit werkt met NeurOptimal®, een geavanceerde neurofeedbacktechnologie voor transformatie. Het zorgt voor soepel verlopende veranderingsprocessen. Neurofeedback leert het centrale zenuwstelsel optimaal te functioneren. De hersenen leren hun volledige potentieel te benutten.

Zijn de hersenen uit balans? Dan ontstaan er vaak lichamelijke, emotionele- en mentale klachten. De hersenen sturen onze lichamelijke en psychische processen aan en spelen dus een centrale rol in ons lichamelijke en geestelijk welzijn. Door een effectief en efficiënt functioneren van het brein, verbetert de kwaliteit van ons leven. Neurofeedback herstelt de balans in je hersenen waardoor het brein weer in een natuurlijk evenwicht komt. Hierdoor voel je je weer gezond, vitaal en alert zodat je optimaal kan functioneren.

Vivonline Brain fit neurofeedback

Wat doet stress met onze hersenen?

Stress zorgt ervoor dat onze hersenen ‘verkrampen’ waardoor onze flexibiliteit afneemt. Het gevolg hiervan is dat je gaat piekeren en negatieve gedachten krijgt. Door de stress worden belangrijke functies en systemen in het lichaam onderdrukt, waaronder het immuunsysteem.

Voor wie is het geschikt?

In ons centrum helpen wij volwassenen/kinderen met concentratie- en geheugenproblemen, leer- en gedragsproblemen/stoornissen (o.a. ADD, ADHD, Dyslexie, PDD-NOS, NLD, ODD, autisme), slaapstoornissen, angstklachten, burn-out, stress, posttraumatische stressstoornissen, depressie, chronische vermoeidheid, migraine/hoofdpijn, CVA, obsessieve compulsieve stoornis, verslaving, lusteloosheid, emotionele- en mentale klachten.

Steeds meer managers en topsporters doen onze training om hun prestaties te verbeteren.

Wat doet het? – Hoe werkt het?

Je zit in een comfortabele stoel met op je hoofd vijf sensoren. Vervolgens ga je ontspannen naar muziek luisteren of een film kijken. Daardoor is deze training ook zeer toegankelijk voor kinderen, omdat ze met plezier naar hun favoriete film kunnen kijken. Je hersenen doen automatisch het benodigde leerwerk. Met de sensoren meten we de hersenactiviteit. Als er ergens in de hersenen turbulentie (= hersenen uit balans) dreigt te ontstaan genereert de NeurOptimal® software automatisch een feedback moment. De hersenen worden geïnformeerd, reorganiseren zich en zoeken naar een meer stabiele situatie. NeurOptimal® geeft met de feedback informatie aan het centrale zenuwstelsel (czs) over datgene wat het zojuist ‘deed’. Het CZS krijgt nu de gelegenheid om te beslissen of het op dezelfde of een andere weg wil doorgaan. Door het kiezen van een andere weg, een nieuw neuraal pad, kan het brein haar taak beter uitvoeren en raakt je lichaam beter in evenwicht. Je lichaam zal beter in staat zijn zichzelf te corrigeren en te herstellen van eventuele klachten. Dit gehele proces verloopt onbewust.

Wat doet het op langere termijn?

NeurOptimal® neurofeedback geeft bij 80-90% van de cliënten een blijvend positief resultaat. Door het veranderde inzicht ga je anders in het leven staan en ben je beter in staat gedragspatronen te herkennen en te doorbreken.

Waarom weten wij hier nog zo weinig van?

In Nederland is neurofeedback nog relatief onbekend. In het begin van de jaren ‘70 werd neurofeedback ontwikkeld in de Verenigde Staten. Inmiddels is het in de Verenigde Staten en Canada een bekende trainingsvorm. In deze landen is er ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Helaas wordt neurofeedback vanuit het basispakket van de zorgverzekering niet vergoed. Dit zegt niets over de werkzaamheid want die is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. In veel gevallen biedt de aanvullende verzekering (alternatieve geneeswijzen) mogelijkheden om een deel van de neurofeedback sessies vergoed te krijgen. Verwijzers vanuit de reguliere geneeskunde (huisartsen, (kinder-)psychologen, psychiaters) raken steeds meer overtuigd van de werking van neurofeedback en sturen hun patiënten door. “Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor NeuroFeedback (NVNF) is het mijn missie om zoveel mogelijk belanghebbenden te informeren over de mogelijkheden en de resultaten van Neurofeedback,” aldus Michel Warmerdam

Ben je geïnteresseerd geraakt in Neurofeedback? Lees hier, in deel II,  de ervaringen van mensen met betrekking tot ADHD, angststoornissen en stress. Hoe heeft de behandeling van Brain-fit hun leven veranderd.

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten