Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
12 september 2017
Recept: good for the brains food
16 november 2016
Interview Vriendin
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
18 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –