Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
2 oktober 2017
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
7 januari 2022
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –