Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
30 september 2015
Glutenvrije maand
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
10 november 2015
Viv Health Event
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
1 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –