Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
25 januari 2015
Glutenintolerantie
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
5 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –