Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
6 oktober 2014
Eetdagboek review
3 september 2015
Boerenkoolchips
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
3 september 2015
Gezonde chocopasta
12 december 2014
15 foods voor 2015
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
20 juli 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –