Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
2 juli 2014
Aan het infuus
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
8 maart 2016
Detox kan elke dag
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
19 januari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –