Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
6 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –