Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
6 oktober 2014
Eetdagboek review
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
2 juli 2016
3 x ei love you
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
15 maart 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –