Geef jij je kindje borstvoeding of flesvoeding? Wat is nu eigenlijk het beste? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Hypoallergeen, op basis van geitenmelkeiwitten of gewoon afkolven? Borstvoeding geven is een heerlijk intiem moment met je kind. Het huid-op-huid contact zorgt voor een binding en hierbij komt oxytocine vrij, het zogenaamde ‘knuffelhormoon’. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van borstvoeding? We hebben deze even voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van borstvoeding:

 • Het is het beste wat je als moeder aan je kindje kunt geven
 • Je hebt het altijd bij je en het is op temperatuur, dus je kunt het geven wanneer erom gevraagd wordt.
 • Het huid op huidcontact zorgt voor een intiem moment en binding met je kind
 • Het is gratis.
 • De moeder komt weer sneller op haar gewicht terug na de bevalling

Nadelen borstvoeding:

 • Je kunt niet zien hoeveel je kindje precies drinkt
 • In het aanleggen moet je soms even handig worden
 • Niet alle openbare gelegenheden zijn geschikt om je kindje aan de borst te leggen.
 • Het drinken kan soms pijn doen (denk aan borstontsteking, stuwing, enz.)
 • Jij bent de enige die het kan doen

Flesvoeding

Flesvoeding is niet meer weg te denken. We nemen het flesje overal mee naartoe. Gelukkig zijn er genoeg openbare gelegenheden die de gelegeheid bieden om je kindje ook rustig zijn flesje te kunnen geven.

Voordelen van flesvoeding

 • Er zijn verschillende soorten flesvoeding waaruit jij de best kunt kiezen voor jouw kindje.
 • Jij bent niet de enige die de voeding op je hoeft te nemen, zo kan je partner ook eens een keer de fles geven.
 • Je ziet precies hoeveel je kindje binnenkrijgt.
 • Flesvoeding is minder belastend voor het lichaam van de moeder.
 • Flesvoeding kan altijd, niemand kijkt je immers meer raar aan wanneer je in een restaurant of speeltuin ook even je kindje de fles geeft.

Nadelen van flesvoeding

 • Je kindje kan vaak de melk van de flesvoeding nog niet goed verwerken, daarom heeft het vaker darmkrampjes en kan het wat meer spugen.
 • Je moet erom denken dat je het altijd en overal mee naartoe moet nemen en het ter plekke even op moet warmen.

Kolven

Kolven is een apart onderdeel. Je neemt namelijk je eigen melk af met een kolfapparaat om het later aan je kindje te kunnen geven. Ook kun je deze melk invriezen en het later weer ontdooien. Let echter op dat je afgekolfde borstvoeding NOOIT in de magnetron opwarmt. Door de straling van de magnetron kunnen belangrijke voedzame stoffen in de afgekolfde melk kapotgaan, die je kindje juist binnen had moeten krijgen. Beter is het om de afgekolfde melk in een flesje in warm water “au bain marie” op te warmen. Het kolven is soms lastig, het kost vaak veel tijd en soms is het ook pijnlijk door de stuwing. Als je kindje even wat minder drinkt, moet je sowieso wat meer kolven om de overtollige melk kwijt te raken. Wanneer het aanbod van de flesvoeding ten opzichte van de borstvoeding wat groter wordt, dan verdwijnt vaak de borstvoeding vanzelf. Meestal is de borstvoeding na een jaar helemaal uit het lichaam verdwenen, mits je natuurlijk toch met grote regelmaat nog blijft voeden.

Flesvoeding op basis van geitenmelkeiwitten

Heeft je kindje moeite met de flesvoeding, komt er veel voeding terug of heeft hij vaak last van darmkrampjes? Waarschijnlijk verdraagt je kindje de eiwitten in de voeding erg moeilijk. Probeer dan eens flesvoeding op basis van geitenmelkeiwitten. Het is helaas wel een beetje prijzig maar de geitenmelkeiwitten lijken erg op de samenstelling van de eiwitten in ons menselijk lichaam. Deze eiwitten zijn lichter en wellicht dan wat makkelijker verteerbar voor je kleine.

Hypoallergene flesvoeding

Hypoallergene flesvoeding wordt vaak gebruikt wanneer je kindje de flesvoeding slecht verdraagt, reflux heeft,  lang aanhoudende darmkrampjes, of er een vermoeden is van een allergie of intolerantie. Bij hypoallergene voeding zijn de eiwitten zo behandeld dat het immuunsysteem van de baby ze niet meer als vreemd herkent en er dus ook geen allergische reactie volgt. Helaas is hypoallergene flesvoeding erg duur en wordt ook niet vergoed door de meeste ziektekosten verzekeraars.

Wil je meer artikelen lezen over babyvoeding? Klik dan hier.

Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten